Тутманик без яйца

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Тутманик без яйца
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
05/04/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
26 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
56 мин.
Порции
8
"Не ви трябват яйца, за да направите тутманик за чудо и приказ"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г +за доизмесване
  • масло - 50 г разтопено
  • мас - 2 с.л. разтопена
  • олио - 2 с.л.
  • мая - 20 г жива
  • кисело мляко - 4 с.л. с връх
  • вода - 300 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сирене - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята в половината затоплена водичка с лъжичката захар.

Брашното пресейте в купа и направете кладенче в средата, в него сложете киселото мляко (на стайна температура) останалата топла вода, олиото, шупналата мая, маста и солта.

Замесете тесто добавяйки си брашно, докато спре да ви лепне. Прехвърлете на набрашнен плот и месете докато тестото стане гладко - меко, но нелепнещо. Оформете на топка, намажете с масло и оставете да втаса за 1 час в топло помещение и покрито с чиста кърпа.

Втасалото тесто премесете за кратко и разделете на 4 равни части. Всяка топвайте в разтопеното масло и разточвайте на сравнително тънка кора - не прекалено фина, за да не се скъса поради липсата на яйце. Напръсквайте с още от маслото и разпределяйте за плънка от сиренето - натрошено- слагайте толкова, колкото да ви стигне равномерно за четирите кори.

Всяка кора навивайте на руло и завивайте във форма на охлюв в тавичка, покрита с хартия за печене или предварително намаслена. Оставете на топло за 30-40 минути или докато бухне и втаса отново.

Изпечете тутманика в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до суха клечка. Щом го извадите от фурната, докато е още горещ намажете обилно с масло и покрийте с чиста кърпа за 10 минути, след което може да отвиете и оставите да изстине върху решетка.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: