Начин на приготвяне
Активирайте маята в половината затоплена водичка с лъжичката захар.
Брашното пресейте в купа и направете кладенче в средата, в него сложете киселото мляко (на стайна температура) останалата топла вода, олиото, шупналата мая, маста и солта.
Замесете тесто добавяйки си брашно, докато спре да ви лепне. Прехвърлете на набрашнен плот и месете докато тестото стане гладко - меко, но нелепнещо. Оформете на топка, намажете с масло и оставете да втаса за 1 час в топло помещение и покрито с чиста кърпа.
Втасалото тесто премесете за кратко и разделете на 4 равни части. Всяка топвайте в разтопеното масло и разточвайте на сравнително тънка кора - не прекалено фина, за да не се скъса поради липсата на яйце. Напръсквайте с още от маслото и разпределяйте за плънка от сиренето - натрошено- слагайте толкова, колкото да ви стигне равномерно за четирите кори.
Всяка кора навивайте на руло и завивайте във форма на охлюв в тавичка, покрита с хартия за печене или предварително намаслена. Оставете на топло за 30-40 минути или докато бухне и втаса отново.
Изпечете тутманика в загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути или до суха клечка. Щом го извадите от фурната, докато е още горещ намажете обилно с масло и покрийте с чиста кърпа за 10 минути, след което може да отвиете и оставите да изстине върху решетка.
Добър апетит!