Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Курабийки»Двойно захаросани курабии за Великден

Двойно захаросани курабии за Великден

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Двойно захаросани курабии за Великден
Снимка: Петя
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
Порции
15
"И защото на Великден всичко трябва да е двойно по-вкусно, предлагаме ви да пригответи тези Двойно захаросани курабии за празника"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • олио - 3/4 ч.ч.
  • захар - 1 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • амонячна сода - 1 п.
  • оцет - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 п.
  • лимонова кора - настърганата от 1 лимон (по желание)
  • брашно - 1 кг ориентировъчно количество
  • захар - кристална за потапяне на курабиите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа се разбиват яйцата с вилица. Добавят се последователно захарта, киселото мляко с угасената в него хлебна сода, кипнатата в оцета амонячна сода, ванилията и настърганата кора от лимона и олиото. Всичко се обърква много добре.

Постепенно, на части, се прибавя брашното и се забърква средно твърдо нелепнещо (почти) тесто.

Лично аз го оставих покрито с фолио да постои около 20 минути в хладилника.

През това време включих фурната да загрява.

От тестото се късат парчета и се оформят топки с желаната от вас големина.

Потапят се в кристалната захар и се нареждат в тава, покрита с хартия, обърнати със захарта нагоре.

Пекат се до порозовяване в умерена фурна, като за малко се слагат на дъното на фурната, докато хванат лека коричка отдолу и след това се вдигат върху скарата в средата (впрочем всеки си знае фурната).

Изваждат се от фурната и още топли се потапят в купа с вода и след това отново се потапят в захар. Получава се невероятно удоволствие за небцето!

По желание водата може да я оцветите в червено, а курабиите да ги оформите като фитили, леко сплескани отгоре и в краищата заострени, ще имате захаринките, които всички от моето поколение помним!

Могат да се съхранят до седмица в полиетиленов плик или в кутия с капак, като по този начин се запазват и мекички.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: