Начин на приготвяне
В дълбока купа се разбиват яйцата с вилица. Добавят се последователно захарта, киселото мляко с угасената в него хлебна сода, кипнатата в оцета амонячна сода, ванилията и настърганата кора от лимона и олиото. Всичко се обърква много добре.
Постепенно, на части, се прибавя брашното и се забърква средно твърдо нелепнещо (почти) тесто.
Лично аз го оставих покрито с фолио да постои около 20 минути в хладилника.
През това време включих фурната да загрява.
От тестото се късат парчета и се оформят топки с желаната от вас големина.
Потапят се в кристалната захар и се нареждат в тава, покрита с хартия, обърнати със захарта нагоре.
Пекат се до порозовяване в умерена фурна, като за малко се слагат на дъното на фурната, докато хванат лека коричка отдолу и след това се вдигат върху скарата в средата (впрочем всеки си знае фурната).
Изваждат се от фурната и още топли се потапят в купа с вода и след това отново се потапят в захар. Получава се невероятно удоволствие за небцето!
По желание водата може да я оцветите в червено, а курабиите да ги оформите като фитили, леко сплескани отгоре и в краищата заострени, ще имате захаринките, които всички от моето поколение помним!
Могат да се съхранят до седмица в полиетиленов плик или в кутия с капак, като по този начин се запазват и мекички.
Да ви е сладко!