Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Бабиният козунак на Ева Тонева

Бабиният козунак на Ева Тонева

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Бабиният козунак на Ева Тонева
Снимка: marcheva14
7 / 8
07/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Като ценно семейно бижу и тази рецепта за Бабиния козунак на Ева Тонева се предава от уста на уста, за да достигне днес и до вас"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + няколко лъжици за измесване
  • прясна мая - 21 г
  • прясно мляко - 150 мл топло
  • масло - 100 г разтопено
  • олио - 20 г
  • захар - 90 г + 1 с.л.
  • ванилия - 1 прахче (0.2 г)
  • жълтъци - 7 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • сол - 2 щипки
  • лимонова кора - от 1 лимон
  • ПЛЪНКА
  • стафиди - 100 г
  • ром - 1 с.л.
  • лешници - 100 г
  • маково семе - 1 с.л.
  • какао - 2 с.л.
  • захар - на вкус
  • белтъци - 1 бр.
  • ГЛАЗИРАНЕ
  • жълтъци - 1 бр.
  • сметана - 1 с . л.
  • бадеми
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 170 градуса.

Форма по избор, намаслена с разтопено масло.

Стафидите се накисват от предната вечер в ром. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.

Жълтъците се разбиват с миксер със захарта до крем, около 4-5 мин. Оставят се настрана.

В купа се разбива белтъкът и щипка сол до сняг. Оставя се настрана.

Затопленото мляко се дели на 2 части. Към едната половина се добавя 1 с. л. захар, 1 с. л. от брашното и маята. Разбърква се до гладкост и се оставя да шупне.

В другото мляко се разтопява маслото с олиото, добавя се към маята, разбърква се и след като удвои отново обема си се прибавя към брашното, добавят се жълтъците, белтъкът, ванилията и лимоновата кора. Замесва се тесто за около 10-15 минути. Оставя се да втаса до удвояване на обема.

Стафидите се изцеждат и подсушават.

Втасалото тесто се изважда и се дели на две равни части. Оформят се фитили, с пръсти се оформя улей и се поставя част от плънката, разпределя се из цялото тесто.

Завива се на руло. Другата част от плънката се поставя в другото тесто. Фитилите се сплитат. Поставя се в избрана, може правоъгълна или кръгла, форма и отново се оставят да втасат за около 30-40 минути.

Преди да се вкара във фурната козунакът се намазва с разбития жълтък със сметаната. Поръсва се със захар и белени бадеми.

Козунакът се пече на 170 градуса за около 30-40 мин, или до суха клечка.

След като се изключи фурната се оставя за още 10 минути. След това се изважда, охлажда се за 10-15 минути и се изважда от формата.

ПЛЪНКА

Маковото семе се попарва с горещо прясно мляко. Изцежда се (по избор може да се смели в кафемелачка). Лешниците се смилат на едри парчета в блендер.

Поставят се в купа. Добавя се ром, стафидите, захарта, разбъркана с какаото, изцеденото маково семе и белтъкът, разбит на сняг. Внимателно се разбърква до хомогенност.

Бабиният козунак на Ева Тонева е много вкусен!

Източник: Ева Тонева

.....................

Рецептата за тестото съм я спазила, само съм добавила някои допълнителни продукта в плънката. За поръска съм ползвала цветна и бяла захар на перли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: