Начин на приготвяне
Фурна - 170 градуса.
Форма по избор, намаслена с разтопено масло.
Стафидите се накисват от предната вечер в ром. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Жълтъците се разбиват с миксер със захарта до крем, около 4-5 мин. Оставят се настрана.
В купа се разбива белтъкът и щипка сол до сняг. Оставя се настрана.
Затопленото мляко се дели на 2 части. Към едната половина се добавя 1 с. л. захар, 1 с. л. от брашното и маята. Разбърква се до гладкост и се оставя да шупне.
В другото мляко се разтопява маслото с олиото, добавя се към маята, разбърква се и след като удвои отново обема си се прибавя към брашното, добавят се жълтъците, белтъкът, ванилията и лимоновата кора. Замесва се тесто за около 10-15 минути. Оставя се да втаса до удвояване на обема.
Стафидите се изцеждат и подсушават.
Втасалото тесто се изважда и се дели на две равни части. Оформят се фитили, с пръсти се оформя улей и се поставя част от плънката, разпределя се из цялото тесто.
Завива се на руло. Другата част от плънката се поставя в другото тесто. Фитилите се сплитат. Поставя се в избрана, може правоъгълна или кръгла, форма и отново се оставят да втасат за около 30-40 минути.
Преди да се вкара във фурната козунакът се намазва с разбития жълтък със сметаната. Поръсва се със захар и белени бадеми.
Козунакът се пече на 170 градуса за около 30-40 мин, или до суха клечка.
След като се изключи фурната се оставя за още 10 минути. След това се изважда, охлажда се за 10-15 минути и се изважда от формата.
ПЛЪНКА
Маковото семе се попарва с горещо прясно мляко. Изцежда се (по избор може да се смели в кафемелачка). Лешниците се смилат на едри парчета в блендер.
Поставят се в купа. Добавя се ром, стафидите, захарта, разбъркана с какаото, изцеденото маково семе и белтъкът, разбит на сняг. Внимателно се разбърква до хомогенност.
Бабиният козунак на Ева Тонева е много вкусен!
Източник: Ева Тонева
.....................
Рецептата за тестото съм я спазила, само съм добавила някои допълнителни продукта в плънката. За поръска съм ползвала цветна и бяла захар на перли.