Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко и в него разтворете захарта и прибавете кората от лимона. В друг съд разтворете маслото и го смесете с олиото.
В дълбока купа или тава смесете сухите съставки - брашно, сол, мая, ванилена захар и 1 с.л. кристална захар и направете кладенче.
Добавете в кладенчето леко разбитите яйца и започнете да замесвате тестото.
Прибавете постепенно на тънка струйка млякото при непрекъснато месене. След това отново на тънка струйка се добавя и маслото.
Замесете меко, но не лепкаво тесто. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да втаса около 2 часа или докато удвои обема си. През това време накиснете стафидите в малко ром.
Втасалото тесто разделете на равни части, оформете фитили, сложете локума и стафидите и завийте. Оформете плитки с 2, 3 или 4 фитила. В подходяща тава сложете хартия за печене и поставете плитките.
Намажете с жълтък /предварително разбит с прясно мляко/, поръсете със захар и филиран бадем.
Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса до получаване на приятен златист загар.
Да ви е сладко!