Начин на приготвяне
Почистете и нарежете морковите и картофите на кубчета, праза и чесъна накълцайте на много ситно.
Гъбите почистете от пръста, отделете пънчетата, а шапчиците обелете, след това може да изплакнете бързо, за да не поемат вода. Нарежете и тях на средно големи парченца.
Загрейте олиото в тенджерка и запържете първо морковите с щипка сол, след това добавяйте последователно и в интервали от по 3-4 минути праза, чесъна, доматите и гъбите. След като сложите последните добавете и маслото, защото гъбките ще поемат голяма част от мазнината.
Гответе няколко минути бъркайки и налейте около 1.2 л. вода и кубчето бульон с мащерката. За повече вкус може да добавите и лъжица вегета или друга зеленчукова подправка.
Щом супата заври, сложете и картофите и варете 20 минути, след което изключете котлона и оставете така да поизстине - да е гореща, но не вряща. Ако водата е намалила много нивото си, долейте.
Разбийте жълтъка с киселото мляко и две щипки сол и към тях налейте два черпака от бульона на супата, след което налейте застройката на тънка струйка към чорбата и разбъркайте.
Поднесете гъбената чорбичка гореща, поръсена с накълцан пресен магданоз.
Гъбената Чорба с Праз и Картофи е вкусна и лесна.
Коментари