Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Гъбена супа»Гъбена Чорба с Праз и Картофи

Гъбена Чорба с Праз и Картофи

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Гъбена Чорба с Праз и Картофи
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
7
"Кулинарна магия е когато събереш най-обикновените продукти и получиш уханна чорба, от която не може да спреш да ядеш"

Необходими Продукти

  • печурки - 300 г
  • праз - 120 г (1 голям стрък)
  • картофи - 2 бр. средни
  • моркови - 1 бр. голям
  • чесън - 3 скилидки
  • доматено пюре - 4 - 5 с.л.
  • бульон - 1 кубче зеленчуков или телешки
  • жълтъци - 1 бр.
  • кисело мляко - 3 с.л. с връх
  • мащерка - 1 ч.л. сушена
  • сол - на вкус
  • олио - около 90 мл
  • масло - 20 г
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и нарежете морковите и картофите на кубчета, праза и чесъна накълцайте на много ситно.

Гъбите почистете от пръста, отделете пънчетата, а шапчиците обелете, след това може да изплакнете бързо, за да не поемат вода. Нарежете и тях на средно големи парченца.

Загрейте олиото в тенджерка и запържете първо морковите с щипка сол, след това добавяйте последователно и в интервали от по 3-4 минути праза, чесъна, доматите и гъбите. След като сложите последните добавете и маслото, защото гъбките ще поемат голяма част от мазнината.

Гответе няколко минути бъркайки и налейте около 1.2 л. вода и кубчето бульон с мащерката. За повече вкус може да добавите и лъжица вегета или друга зеленчукова подправка.

Щом супата заври, сложете и картофите и варете 20 минути, след което изключете котлона и оставете така да поизстине - да е гореща, но не вряща. Ако водата е намалила много нивото си, долейте.

Разбийте жълтъка с киселото мляко и две щипки сол и към тях налейте два черпака от бульона на супата, след което налейте застройката на тънка струйка към чорбата и разбъркайте.

Поднесете гъбената чорбичка гореща, поръсена с накълцан пресен магданоз.

Гъбената Чорба с Праз и Картофи е вкусна и лесна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Много вкусно, но другият път ще добавя фиде
29.04.2022 16:55