Начин на приготвяне
Оризът се измива много добре и водата се отстранява. В тенджера се нагорещява маслото, заедно с олиото, за да може първото да не загори. Към тях се прибавя фидето и се запържва, докато не започне да става златисто.
Не трябва да се запържва прекалено много, защото термичната му обработка ще продължи. Върху фидето се разстила оризът, след това се посолява и овкусява с пипера. Бульонът се загрява, докато заври и се изсипва върху ориза.
Важното тук е, че НЕ трябва да се бърка. Слага се капак върху тенджерата и се чака докато водата изври. След това се прибавя втора чаша с течност - вода, като тя също трябва да е гореща.
Ако оризът не се е сварил след извирането на водата, към него се прибавя трета чаша. Правилото е, че съотношението ориз-вода трябва да е 1 към 3, но всеки сорт ориз е индивидуален.
След като всичката вода се изпари, пърженият ориз се премахва от котлона и се завива с кърпа, а отгоре се затваря с капака на тенджерата.
Оставя се така докато поизстине - поне 1-2 часа. След като кърпата се махне, оризът вече може да се разбърка. Трябва да не е слепен, а всяко зрънце да е индивидуално.
Лесният китайски ориз е готов.