Опашка от бик (Rabo de toro a la cordobesa)

20/04/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф8524923190
"Ароматно предложение, което задължително трябва да опитате - опашка от бик "
Приготвяне20 мин.
Готвене165 мин.
Общо185 мин.
Порции7
Сготви+1 точки
8 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо295
  • Преглеждания за месеца20
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена8

Необходими Съставки

  • опашка от бик - 1 - 1.2 кг (или говежда, телешка)
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • домати - 1 бр.
  • гъби - 400 г микс (по желание)
  • червено вино - 300 мл
  • говежди бульон - 300 мл концентриран
  • брашно - за овалване на месото
  • червен пипер - 1 ч.л. с връх
  • дафинов лист - 1 - 2 бр.
  • карамфил - 3 бр.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • звездовиден анасон - 1 бр. по желание
  • зехтин - около 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Името на това ястие е смущаващо, но ще се учудите от невероятния му вкус. Тъй като опашка от бик е трудно да се намери, то прекрасно може да се замести от такава от теле например.

Опашката трябва да е нарязана на дебели парчета от по 5 см приблизително и да бъдат на стайна температура.

Оваляйте всяко парченце месо с кокал в брашно и запечатайте на силен огън от двете страни в част от зехтина.

Извадете ги и налейте останалия зехтин (прецедете, ако има остатъци от загоряло брашно) и в него запържете всички зеленчуци, почистени и нарязани на парченца (доматът може да бъде настърган).

Щом омекнат добре сложете месото, дафиновия лист, червения и черния пипер, сол на вкус и налейте виното. Увеличете огъня, за да се изпари и редуцира течността, след което сипете концентрирания бульон и долейте вода, така че хубаво да покрива продуктите.

Варете около 2 часа на тих огън. Това е тайната на това ястие - бавното и продължително варене, при което месото става невероятно крехко и желатинът, който съдържа, се освобождава. Тъй като много зависи от дебелината на парчетата, вие си проверявайте с вилица степента на крехкост. Наливайте по малко топла водичка, ако е нужно в процеса на готвене.

По желание може да извадите месото и да пасирате и прецедите зеленчуците, за да е гладък сосът, а може и да ги оставите така.

Накрая сложете почистените, измити и отцедени гъби, карамфилът и звездовидният анасон и варете всичко още 20-30 минути или до пълна готовност на гъбите.

Поднесете ястието топло.

Традиционно в Кордоба това ястие се е приготвяло и се приготвя след Корида, с опашките на биковете участващи в нея.

Съвет: Използвайте качествено червено вино за соса, тъй като от това много зависи неговият вкус.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Администратор
aa супер, аз го ядох с картофи в Кордоба, но беше също супер :)
1
0
Йорданка Ковачева
Да, има много варианти за направата на тази гозба :) В оригиналния уж няма нито картофи, нито и гъби, но винаги може да се добавят, както аз в моят случай съм сложила гъбки.
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв