Начин на приготвяне
Името на това ястие е смущаващо, но ще се учудите от невероятния му вкус. Тъй като опашка от бик е трудно да се намери, то прекрасно може да се замести от такава от теле например.
Опашката трябва да е нарязана на дебели парчета от по 5 см приблизително и да бъдат на стайна температура.
Оваляйте всяко парченце месо с кокал в брашно и запечатайте на силен огън от двете страни в част от зехтина.
Извадете ги и налейте останалия зехтин (прецедете, ако има остатъци от загоряло брашно) и в него запържете всички зеленчуци, почистени и нарязани на парченца (доматът може да бъде настърган).
Щом омекнат добре сложете месото, дафиновия лист, червения и черния пипер, сол на вкус и налейте виното. Увеличете огъня, за да се изпари и редуцира течността, след което сипете концентрирания бульон и долейте вода, така че хубаво да покрива продуктите.
Варете около 2 часа на тих огън. Това е тайната на това ястие - бавното и продължително варене, при което месото става невероятно крехко и желатинът, който съдържа, се освобождава. Тъй като много зависи от дебелината на парчетата, вие си проверявайте с вилица степента на крехкост. Наливайте по малко топла водичка, ако е нужно в процеса на готвене.
По желание може да извадите месото и да пасирате и прецедите зеленчуците, за да е гладък сосът, а може и да ги оставите така.
Накрая сложете почистените, измити и отцедени гъби, карамфилът и звездовидният анасон и варете всичко още 20-30 минути или до пълна готовност на гъбите.
Поднесете ястието топло.
Традиционно в Кордоба това ястие се е приготвяло и се приготвя след Корида, с опашките на биковете участващи в нея.
Съвет: Използвайте качествено червено вино за соса, тъй като от това много зависи неговият вкус.
Добър апетит!
Коментари