Начин на приготвяне
Обелете и нарежете лука и чесъна на полумесеци.
В по-дълбок тиган налейте зехтин, загрейте го и добавете лука и чесъна. Задушете на силен огън, до омекване, като разбърквате от време на време.
Овкусете с малко сол. Добавете половината връзка магданоз, нарязана на едро, разбъркайте и дръпнете тигана от огъня.
Почистете и измийте скумрията, отрежете главите и опашките, разполовете на филета, почистете костите.
В друг тиган с капак загрейте 2-3 с.л. зехтин, на дъното сложете половината от задушения лук и го разстелете хубаво. Върху лука подредете филетата скумрия.
Върху тях изсипете другата половина от задушения кромид лук. Накрая разпределете обелените и настъргани на едро ренде домати.
В купичка изцедете лимоновия сок и към него добавете рибения бульон и разбъркайте.
Овкусете със сол, черен пипер. Разбъркайте добре и изсипете сместа бавно върху рибата, лука и доматите. Усилете котлона.
Нарежете лайма на тънки кръгчета и ги подредете отгоре. Поръсете с останалия нарязан магданоз. Щом сместа заври, намалете силата на огъня, захлупете с капака и гответе още 20 минути.
Сервирайте задушената риба върху канапе от лука и доматите, полейте с малко от отделилия се сос, гарнирайте с резен лимон и стрък магданоз.
Варената Риба със Зеленчуци е много вкусна.