Вкусен ориз с патешко месо

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Вкусен ориз с патешко месо
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
6
"Кулинарен хит - вкусен ориз с патешко"

Необходими Продукти

  • патешки бутчета - 4 бр. (може и филета)
  • лук - 2 глави, малки (червен)
  • червени чушки - 1 бр.
  • зелени чушки - 1 бр.
  • кориандър - 1 връзка
  • чесън - 4 скилидки, големи
  • лимон - 1/2 сока
  • бульон - 1 кубче, смесен или птичи
  • ориз - 3 ч.ч.
  • тъмна бира - 1 ч.ч.
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • кимион - 1 с.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - на вкус
  • куркума - 1 ч.л. или на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете, измийте и подсушете добре месото. Посолете го леко и натъркайте с кимион и черен пипер. Запечатайте на умерен до силен огън до златист загар от всички страни и извадете завивайки във фолио.

Отстранете част от отделената мазнина, а ако е прегоряла - отстранете всичката и сипете нова - олио или зехтин, около 90 мл. В нея запържете чушките, нарязани на лентички, и когато хванат хубав загар, отстранете и тях и запазете.

В същата мазнина сложете лука, нарязан на ситно. Щом омекне добре, сипете доматеното пюре, червения пипер, чесъна и кориандъра - смляни, и гответе 3 минути, сипвайки малко водичка, в случай че залепва по дъното на съда и има опасност да загори.

Сложете месото, нарязано на парченца (в случай че сте ползвали бутчета - обезкостено) и налейте бирата и лимоновия сок. Щом алкохолът се изпари и месото хубаво поеме от аромата му, налейте около 6-8 ч.ч. вода или толкова, колкото течност изисква приготвянето на ориза, който сте избрали - всеки вид си иска различно количество течност, което обикновено е упоменато на опаковката. Натрошете кубчето бульон, посолете и подправете с куркума.

Когато течността заври, сипете ориза предварително измит от нишестето, и варете около 18-20 минути на умерен огън или докато поеме почти всичката течност. Добавете запържените чушки и още от подправките на вкус, ако желаете, и варете още 2-3 минути, разбърквайки, за да не загаря по дъното.

Похлупете тенджерката с капак и оставете ястието да почине 5 минути преди да сервирате.

Този ориз с патешко месо е традиционно ястие от кухнята на Перу. Изключително вкусен и ароматен.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: