Начин на приготвяне
Почистете, измийте и подсушете добре месото. Посолете го леко и натъркайте с кимион и черен пипер. Запечатайте на умерен до силен огън до златист загар от всички страни и извадете завивайки във фолио.
Отстранете част от отделената мазнина, а ако е прегоряла - отстранете всичката и сипете нова - олио или зехтин, около 90 мл. В нея запържете чушките, нарязани на лентички, и когато хванат хубав загар, отстранете и тях и запазете.
В същата мазнина сложете лука, нарязан на ситно. Щом омекне добре, сипете доматеното пюре, червения пипер, чесъна и кориандъра - смляни, и гответе 3 минути, сипвайки малко водичка, в случай че залепва по дъното на съда и има опасност да загори.
Сложете месото, нарязано на парченца (в случай че сте ползвали бутчета - обезкостено) и налейте бирата и лимоновия сок. Щом алкохолът се изпари и месото хубаво поеме от аромата му, налейте около 6-8 ч.ч. вода или толкова, колкото течност изисква приготвянето на ориза, който сте избрали - всеки вид си иска различно количество течност, което обикновено е упоменато на опаковката. Натрошете кубчето бульон, посолете и подправете с куркума.
Когато течността заври, сипете ориза предварително измит от нишестето, и варете около 18-20 минути на умерен огън или докато поеме почти всичката течност. Добавете запържените чушки и още от подправките на вкус, ако желаете, и варете още 2-3 минути, разбърквайки, за да не загаря по дъното.
Похлупете тенджерката с капак и оставете ястието да почине 5 минути преди да сервирате.
Този ориз с патешко месо е традиционно ястие от кухнята на Перу. Изключително вкусен и ароматен.
Добър апетит!