Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Печено Сладко от Череши

Печено Сладко от Череши

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Печено Сладко от Череши
Снимка: Sevdalina Irikova
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
85 мин.
Порции
7
"Вместо да го варим, ще го печем, защото от майсторите знаем, че така е най-вкусно"

Необходими Продукти

  • череши - 2 кг
  • захар - 1.2 кг (ако са много сладки 1 кг)
  • вода - 1 к.ч.
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
  • ванилии - 2 бр.
  • ром - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме черешите и отстраняваме дръжките им. Костилките се изваждат над съд, за да запазим отделилия се сок.

Подреждаме ги в емайлиран или стъклен съд, като между всеки ред поръсваме от захарта и завършваме с нея.

Покриваме съда със стреч фолио и го поставяме в хладилник за 24 часа.

На следващия ден ги оставяме за около 1-2 часа, за да се темперират и отпусне сиропът им.

Отделяме внимателно плодовете и ги поставяме в емайлирана тава. Захарта и отделилия се сок поставяме в тенджера с чаша вода.

Варим сиропа на слаб котлон около 20 минути, докато захарта се разтопи и течността малко се редуцира. Ароматизираме го с ванилия.

С готовия сироп заливаме черешите и поставяме тавата в предварително загрялата се фурна.

В първите 20 минути печем на 180°C, след което намаляваме градусите на 150°C до готовност на домашното сладко.

По време на топлинната обработка разбъркваме с дървена лопатка, като се стараем да запазим целостта на плодовете.

Пробваме гъстотата върху чинийка, извадена от фризера. Щом капката не се разтича или сиропът образува пътечка, сладкото е готово.

10 минути преди да го извадим от фурната, добавяме лимонената киселина, разтворена в супена лъжица гореща вода.

Насипваме горещото сладко в сухи бурканчета. В две-три от тях прибавям по 1 с.л. тъмен ром, като количеството на сладкото е един пръст под ръба.

Надписвам бурканчета, чийто ароматизирани плодове използвам в сладкиши или други десерти.

След затварянето им ги обръщаме с капачката надолу. Покриваме ги с кърпа, за да изстиват по-бавно.

Съхраняваме на тъмно и хладно!

Съвет: Ароматите в сладката са по избор и вкус на домакинята. Ванилията придава нежен, фин аромат. По желание можете да я замените с листа от индрише или да оставите черешовото сладко с натурален вкус.

Печеното Сладко от Череши е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: