Начин на приготвяне
Размесват се краве маслото и брашното до получаване на трохи. Добавя се захарта и се разбърква. Добавя се водата и бързо се замесва тестото, за да не се размекне. Оставя се на почине до приготвянето на плънката.
Ябълките се обелват, почистват и се режат на много тънки филийки. Захарта се разтапя с маслото до получаване на карамелен сироп. Най-добре е в тефлонов тиган, защото се почиства по-лесно. Добавят се ябълките и се бърка, докато карамела облее всички ябълки. Добавя се канелата и се разбърква.
В тава, покрита с намаслена хартия, се разпределят равномерно ябълките. Разточва се тестото на кора с диаметър по-голям от тавата, като се поръсва обилно с брашно, докато се разточва.
Покрива се тавата, като се отстранява излишната част от тестото. Преди намазването с нож се оформя кръгче в средата Намазва се с разбито яйце и се пече 15 минути в предварително загрята фурна до 180 градуса. Разбиват се сметаната и останалото яйце и ванилия.
След 15 минути печене пая се изважда. Отстранява се кръгчето, което предварително сме очертали и в отвора се излива разбитата сметана леко с нож се повдига кората на сладкиша през отвора докато се поеме цялата сметана.
Връща се кръгчето на мястото му и се пече още 30 минути до златисто. Готовия ябълков пай се обръща в чиния. Охлажда се и се сервира.