Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Ябълков карамелизиран пай

Ябълков карамелизиран пай

Владка ПанайотоваВладка Панайотова
Иноватор
1432431875
Ябълков карамелизиран пай2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - 150 г
  • масло - 70 г
  • захар - 2 с.л.
  • вода - 2 - 3 с.л.
  • Плънка
  • ябълки - 800 г
  • захар - 100 - 150 г
  • масло - 30 г
  • канела - 1 ч.л.
  • сметана - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • ванилия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Размесват се краве маслото и брашното до получаване на трохи. Добавя се захарта и се разбърква. Добавя се водата и бързо се замесва тестото, за да не се размекне. Оставя се на почине до приготвянето на плънката.

Ябълките се обелват, почистват и се режат на много тънки филийки. Захарта се разтапя с маслото до получаване на карамелен сироп. Най-добре е в тефлонов тиган, защото се почиства по-лесно. Добавят се ябълките и се бърка, докато карамела облее всички ябълки. Добавя се канелата и се разбърква.

В тава, покрита с намаслена хартия, се разпределят равномерно ябълките. Разточва се тестото на кора с диаметър по-голям от тавата, като се поръсва обилно с брашно, докато се разточва.

Покрива се тавата, като се отстранява излишната част от тестото. Преди намазването с нож се оформя кръгче в средата Намазва се с разбито яйце и се пече 15 минути в предварително загрята фурна до 180 градуса. Разбиват се сметаната и останалото яйце и ванилия.

След 15 минути печене пая се изважда. Отстранява се кръгчето, което предварително сме очертали и в отвора се излива разбитата сметана леко с нож се повдига кората на сладкиша през отвора докато се поеме цялата сметана.

Връща се кръгчето на мястото му и се пече още 30 минути до златисто. Готовия ябълков пай се обръща в чиния. Охлажда се и се сервира.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: