Начин на приготвяне
Агнешкото месо се измива и нарязва на малки парчета. Залива се с 1.600 мл. агнешки бульон или с хладка вода и се оставя да заври на силен огън. Обираме с решетъчна лъжица пяната, която се е образувала по повърхността. Оризът накисваме в хладка вода за около час.
В загрялата растителната мазнина и маслото сотираме нарязания на кубчета морков, зелен лук и стрък от чесъна.
Намаляваме температурата на готвене до умерена. Прибавяме отцедения ориз, задушените зеленчуци, сол, черен и червен пипер и лъжица стрит сух джоджен (неговият аромат е по-силен). Супата къкри до сваряването на ориза и месото.
От жълтъка и киселото мляко приготвяме застройка. Разбиваме ги до хомогенност, като прибавяме и няколко капки лимонов сок.
5 минути, преди да отстраним тенджерата от огъня поръсваме нарязания пресен джоджен.
Застройката прибавяме към супата добре темперирана. Агнешката супа поднасяме гореща, поръсена с прясно смлян пипер и суха люта чушка за любителите на пикантната кухня.
Съвет: Когато навремето моята баба приготвяше тази супа, тя прибавяше булгур вместо ориз. За сгъстяването на чорбата, тя запържваше в маслото малко брашно и червен пипер. Гарнираше я с по лъжица гъсто домашно кисело мляко. Аз мъничко промених приготовлението й, стараейки се все пак да запазя оня вкус от нейната трапеза.
Да ви е сладко и да са здрави всички именници!
Коментари