Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Колбаси»Мезета»Домашна Шунка от Свинско Месо

Домашна Шунка от Свинско Месо

Домашна Шунка от Свинско Месо2 / 2
09/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Общо
120 мин.

Необходими Продукти

  • За 1 кг месо
  • сол - 70 г
  • селитра - 2.5 г
  • захар - 5 г
  • бут - 1 бр. или плешка с кожата върху тях
  • саламура 10 л вода
  • сол - 2.5 кг
  • захар - 250 г
  • селитра - 50 г
  • канела - 1 ч.л.
  • черен пипер - на зърна
  • бахар
  • дафинов лист - 4 - 5
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Посочените продукти са за 1 кг месо при сухо осоляване. Мери се месото и на всеки килограм се пресмята този грамаж. Осоляването трае 20 дена.

Бутовете се отделят цели, без да се нарани хрущялът и ципата, която обвива мускулите, защото тя предпазва от разваляне. Осоляването става по един от двата начина или в саламура /саламурата се кипва за 10 мин и се охлажда/, или се натриват по сухия начин. Редят се в каче, не трябва да е метален съдът, в който ще се осолява месото. Притиска се с дъска и тежест върху нея.

След осоляването месото се измива със студена вода и се окачва да се отцеди от водата.

Трябва да позасъхне малко, след което се опушва до златисто. След това се оставя малко да се охлади и се намазва с мас, сол и червен пипер, смесва се на каша и натриваме месото с нея (против наплюване от мухи).

За съхраняване на месото се прави торбичка от тензух, в която пъхаме бута и го окачваме на проветриво и хладно.

Ако пък искате шунката да е варена, това се прави преди опушването. При правенето на варена шунка, месото се обезкостява и се осолява за 10 дена, измива се и се завива на руло. Връзва се много стегнато с памучен конец или канап и се вари и после опушва.

Опушването става при 25-30°C. За опушване ви трябват дъб, бук, бреза (влажни стърготини) и самото опушване трае 5-8 дни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: