Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пататник»Родопски пататник с точени кори

Родопски пататник с точени кори

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8967k3k4k1
Родопски пататник с точени кори
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
12/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Родопски пататник, ама набързо - с точени кори, защото сме наистина гладни"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг сорт Агрия или Санте
  • кромид лук - 150 г
  • краве сирене - 200 г добре узряло
  • точени кори - 1 пакет ръчни
  • краве масло - 100 г (най - апетитен е с домашно)
  • растителна мазнина - 3 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • гьозум - 3 - 4 с.л. изсушен
  • сол
  • черен пипер на вкус
  • сушени манатарки - 5 - 6 бр. по желание горски гъби
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме добре картофите и ги подваряваме за кратко с подсолена кипяща вода. След като се охладят, се обелват и настъргват на едро ренде.

Лукът нарязваме на ситни зарчета и сотираме в 2-3 с.л. масло. Към задушения лук прибавяме нарязаните гъби.

Прибавяме ги към картофената смес, в която настъргваме сиренето, стриваме гьозума и овкусяваме със сол и черен пипер.

Прибавяме растителната мазнина и разбитите яйца, като отделяме 1 жълтък за намазване.

Разбъркваме добре плънката за пататника.

Разстиламе корите, намазваме ги с разтопено масълце и разпределяме равномерно от картофената плънка.

Навиваме на рула, намазваме ги с разбит жълтък и печем в предварително загрята фурна до зачервяване.

Пататникът се поднася като топла закуска, но също тъй вкусен и като студено предястие.

Уточнение: В плънката можете да настържете картофите в суров вид, както и кромида.

В оригиналната рецепта се точат две кори, като плънката се поставя в средата.

Печенето е на печка с дърва, като пататникът се обръща внимателно в друга тава и приплъзвайки се допича и от другата страна.

Варианта с точените кори е по-бърз и също толкова вкусен.

Ароматът на изсушените манатарки е божествен, но в момента разполагам с мариновани горски гъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Величка Щърбанова
Величка Щърбанова
Защо не съм се сещала да сложа манатарки в пататника, направо незнам?!.... Интересен вариант!
12.05.2018 18:53