Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Дунапрен питка

Дунапрен питка

Ваня  ВеличковаВаня Величкова
Помощник Готвач
6421k2162k1
Дунапрен питка
Снимка: Лилс1895
2 / 3
19/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
6
"Представяме ви дунапрен питка, който има всички шансове да измести от централното място на трапезата дори плато с пържолки"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г
  • вода - 220 мл
  • мая - 7 г
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • яйца - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо се разтварят маята и захарта в топла, но не горещата вода. В отделен съд се пресяват сухите съставки. Когато маята шупне сместа се добавя към пресятите съставки.

Добавя се оцетът и се замесва меко тесто. При необходимост се добавя малко брашно, колкото да не лепне.

Към тестото се добавя олиото, премесва се и се оставя в плик да втаса поне час. Готовото тесто е меко, въздушно и еластично, с мехурчета.

В намазнена форма или тава се подрежда в желаната от Вас форма (подходящо и за единични питки, и за хлябове).

Тестото се оставя за още 40 минути или до удвояване на обема. Намазва се с разбито яйце и се слага във фурната.

Пече се в студена фурна на 180 градуса до готовност. Това тесто е идеално и за любителите на дебели пици и пухкави питки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: