Свински карета със сос Жу

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
878
7k
3k
2k
1
20/05/2018
"Карета, но задължително със сос Жу, така да знаете "
Приготвяне45 мин.
Готвене180 мин.
Общо225 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо7 914
  • Преглеждания за месеца0
  • Преглеждания за седмицата13
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подсушаваме добре свинската рибица, като отстраняваме от нея ципите и сухожилията. В хаванче стриваме черния пипер, ригана, солта и скилидката чесън.

Прибавяме растителната мазнина и смесваме съставките на паста. Втриваме я добре, масажирайки месото с пръсти.

Поставяме рибицата в намазнена тава.

Манатарките накисваме в телешкия бульон за 35 минути. Картофите измиваме добре и ги подваряваме цели в подсолена вода за 7 минути. Изваждаме ги и ги подреждаме в тавата около месото. Притискаме ги леко към дъното на тавата с лъжица-преса за картофи. В средата правим малко кратерче, в което слагаме по чаена лъжица от маслото.

Морковите и шалота почистваме и подреждаме цели в тавата. Прибавяме манатарките, заедно с овкусения от тях бульон, червеното вино, мащерката и клончето розмарин. Покриваме тавата с алуминиево фолио.

Печем за 30–40 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. След това температурата се намалява на 140 градуса и ястието се допича за 2 часа.

Време е да приготвим конфито. Лука и моркова нарязваме на зарчета. Глазираме ги в тиган с упоменатите продукти, докато течността се редуцира. Оставяме настрана, готово за сглобяваме в чинията.

Готовата изпечена свинска рибица изваждаме от фурната. Поставяме месото върху дъска, за да почине около 30 минути. Картофите прехвърляме в чиния, която оставяме близо до фурната, за да запазим топлината им. Пасираме 1 от тях на пюре за аранжиране.

От шесте моркова приготвяме пюре. Смесваме ги с прясното мляко, масло, сол и пипер на вкус.

За приготвянето на сос ЖУ е необходимо да прехвърлим течността от печеното в купа за пасиране, заедно с шалота, манатарките, чесъна и двата моркова. Пюрираме до гладкост. Ако е необходимо редуцираме соса в малка касерола до желаната гъстота (внимавайте, защото по време на охлаждане, сосът се сгъстява).

Готови сме за сглобяване. Месото нарязваме на порционни парчета. Подреждаме ги по 3-4 в средата върху пюрето от моркови. Поръсваме го с леко запечени сусамови семена за вкус и колор в чинията.

Около него поставяме по лъжица от конфитираните лук и морков.

Поставяме по един запечен до златисто и ухаещ на масло картоф. Гарнираме с листа от градинска салата и кълнове от люцерна. Аранжираме с розички от картофеното пюре.

Около него подреждаме малки кубчета от маринованата пиперка, чийто вкусове се допълват чудесно.

Аранжираме с листенца прясна мащерка, пипер меланж и заливаме месото с божествения сос Жу.

Двуцветна бамбукова дъска
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Двуцветна бамбукова дъска
16.50 лв.
Виж ››

Ако ви трябва качествена и удобна дъска за рязане и презентация, имаме такава. Бамбуковата дъска е вашия красив помощник в кухнята. Двуцветна, с дръжка за пренасяне.

Рейтинг

5 7
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар