Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Бабината питка със сирене и чубрица

Бабината питка със сирене и чубрица

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793k3
Бабината питка със сирене и чубрица
Снимка: Таня Левенова
2 / 5
22/05/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
7
"Не само баба може да прави ароматни питки - вижте как да приготвите дори по-добре от нея пухкава питка със сирене и чубрица"

Необходими Продукти

  • брашно - около 900 г
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 100 г
  • вода - 400 мл
  • мая - 25 г
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • микс от семена - 2 с.л.
  • сирене - 150 г
  • чубрица
  • масло - 100 г за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От брашното, яйцата, активираната мая във водата, със захарта, солта, олиото

и микса от семена се омесва гладко и еластично тесто.

То се покрива с кърпа и се оставя да втасва за час на стайна температура.

След това тестото се дели на 4 части.

Всяка част, оформена на топка, се разточва на тънка правоъгълна кора.

Тя се намазва с олио, ръси се натрошено сирене и се поръсва с чубрица.

Кората се навива на руло.

Крайните му части се отрязват на 10 см и се оставят настрани - те се редят в средата, след като се оформи краят на питката.

Останалото руло се реже на равни части, пак около 10 см, и те се редят покрай тавата /34см/ на малко разстояние.

Така се правят останалите части от тестото, които се редят едно след друго.

В средата се поставят крайните отрязани рулца.

Така оформена питката се покрива с кърпа и се оставя да се отпусне за 30 мин.

Маслото се сгорещява на котлона и горещо с четка се намазва цялата пита.

Питата се поставя в студена фурна, която се включва на 180°C и се изпича за 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Яница Николова
Яница Николова
Аз съм правила с шарена сол,сигурно е много вкусна с чубрица ще пробвам .
23.05.2018 09:21
Таня Левенова
Таня Левенова
Да така е Ваня!Тя ни е любима у дома-правя я и в по малки съдчета-онези за пица,тенекиените-супер
става
23.05.2018 06:59
Ваня Георгиева
Ваня Георгиева
Таня, много добра рецепта! И моята баба правеше подобна на охлювчета, а комбинацията сирене и чубрица е много ароматна и прави питката уникална на вкус.
23.05.2018 00:09