Начин на приготвяне
От брашното, яйцата, активираната мая във водата, със захарта, солта, олиото
и микса от семена се омесва гладко и еластично тесто.
То се покрива с кърпа и се оставя да втасва за час на стайна температура.
След това тестото се дели на 4 части.
Всяка част, оформена на топка, се разточва на тънка правоъгълна кора.
Тя се намазва с олио, ръси се натрошено сирене и се поръсва с чубрица.
Кората се навива на руло.
Крайните му части се отрязват на 10 см и се оставят настрани - те се редят в средата, след като се оформи краят на питката.
Останалото руло се реже на равни части, пак около 10 см, и те се редят покрай тавата /34см/ на малко разстояние.
Така се правят останалите части от тестото, които се редят едно след друго.
В средата се поставят крайните отрязани рулца.
Така оформена питката се покрива с кърпа и се оставя да се отпусне за 30 мин.
Маслото се сгорещява на котлона и горещо с четка се намазва цялата пита.
Питата се поставя в студена фурна, която се включва на 180°C и се изпича за 40 минути.
Коментари
става