Начин на приготвяне
Нарежете пилешкото месо на тънки жулиени и го мариновайте в лимоновия сок, малко олио, солта, черния пипер и подправката за пиле. Оставете да престои около 60 мин.
При готовност оваляйте пилешките жулиени първо в брашното, после в предварително разбитите яйца и накрая в галетата. Изпържете до златисто в загрятото олио.
Изваждайте и поставяйте на един ред в чиния, застлана с кухненска хартия, за да попие излишната мазнина.
Направете соса Холандес (Холандез), като над вряща вода поставите съда с жълтиците и разбърквате с бъркалка до сгъстяване на жълтиците (или докато дирите при разбъркване с бъркалката остават по-дълго време).
Добавете хладката вода и лимоновия сок и продължете да разбърквате. Накрая добавете мекото масло на няколко пъти. Бъркайте, докато сосът стане хомогенен.
Ако се пресече, може да се оправи, като се сипят 1-2 с.л много гореща вода. Накрая овкусете със сол и бял пипер. По желание може да добавите 1 с.л. горчица за по-различен вкус на соса.
Сервирайте Пилешкото със сос Холандес с гарнитура по желание.