Начин на приготвяне
Почистете, измийте и замразете ягодите.
Сложете в суха купа белтъците, щипка сол и лимоновия сок. Разбийте на сняг, като внимавате приставките на миксера също да са съвършено сухи, преди да започнете разбиването.
Прибавете захарта на части, без да спирате да работите с миксера. Количеството и е на вкус, тъй като зависи и от сладостта на ягодите, с които разполагате.
Белтъчният меренг трябва стане гъст, плътен и с лек блестящ оттенък. Замразените ягоди смелете в блендер и на части добавете към белтъците, разбърквайки плавно и внимателно.
Така приготвената смес разсипете в чашки и сложете във фризер за около 20-30 мин.
Не трябва да замръзва, а само леко да се втвърди. Така става един много свеж десерт, като мус/сладолед, но много пухкав, нежен и лек.
Поднесете с вафлени или шоколадови пурички.
Свежият ягодов меренг е готов.