Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Тиквички на фурна»Тиквички с пресни картофи на фурна

Тиквички с пресни картофи на фурна

Тиквички с пресни картофи на фурна
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
6 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Ароматно пролетно предложение за хапване, което с удоволствие ще приемете"

Необходими Продукти

  • тиквички - 2 бр. средни
  • картофи - 4 - 5 бр. пресни
  • домати - 1 голям бр.
  • доматено пюре - 3 с л
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • лук - 1 малка глава
  • чесън - 2 скилидки
  • сол - на вкус
  • черен пипер
  • мащерка
  • босилек
  • олио - 1 к ч от него 2 - 3 с л за доматен сос
  • захар - 1 ч.л.
  • сирене - 40 г натрошено
  • кашкавал - 40 г настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зеленчуците се измиват добре, картофите без да се белят се режат на дебели филии и варим в подсолена вода да омекнат, после се отцеждат.

Тиквичките режем на кръгчета и пържим до зачервяване. В тиганче се загряват 2-3 с. л. олио, запържваме ситно нарязан лук и чесън до златисто, сипваме настърган домат, доматено пюре и наливаме водата.

Овкусява се със сол, захар, мащерка, босилек и черен пипер. Готвим за 3-4 минути и снемаме от котлона. Смесва се доматен сос и натрошено сирене.

В тавичка 23 см сипваме 3 черпака доматен сос, нареждаме отцедени картофи, поръсваме с щипка сол и заливаме със сос.

Отгоре нареждаме тиквички, сос, настърган кашкавал, като се заделя по-голямата част за отгоре. Следват натрошени сварени картофи, сос и кашкавал.

Запичаме в загрята фурна на 170 градуса за 20 минути, като последните пет с вентилатор. Сервираме с клонка пресен босилек и чесън. Вкусно и лятно за лека вечеря или обяд!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: