Начин на приготвяне
Месото и костите от говеждото се измиват добре, за да не попаднат остатъчни костици в ястието.
В съд с кипяща вода поставяме солта и захарта. Останалите аромати поставяме в торбичка от марля, която завързваме. Пускаме я във врящата марината, за да освободят ароматите си и да я овкусят.
Кипваме 10-15 минути, след което я оставяме да се охлади напълно. Добавяме нарязания на две кромид лук и оцета. В голяма тенджера поставяме плик, в който слагаме джолана и доливаме марината.
Завързваме здраво и оставяме месото в хладилник да се маринова 24-30 часа. След овкусяването, месото се поставя в студена вода за 30 минути.
В тенджера от 5 литра поставяме костите и месото. Заливаме ги със студена вода и ги слагаме съда на силен огън.
Водата завира за 10-15 минути, след което намаляваме температурата на умерена. Обираме отделилата се на повърхността пяна. Поставяме в бульона обелените и почистени цели кореноплодни - пащърнак, лук и моркови.
Не забравяме да оберем още един път пяната и да прибавим подправките - черен пипер и дафинов лист. Ястието къкри под капак на много слаба температура около 120 минути.
Отстраняваме тенджерата от котлона и оставяме да се охлади. Изваждаме костите и отделяме месото от тях, като костния мозък пасираме.
Прехвърляме ги в друга по-малка тенджера. Нарязваме морковите на кубчета, като прибавяме гъбите и обелените пресни картофки.
Заливаме ги с 1.500 мл. - 1.800 мл., от говежди бульон, прибавяйки и вълшебния ценен костен мозък
(именно и затова предпочитам джолана, защото приготвям и костен говежди бульон от него).
Останалият бульон прецеждаме и прибираме във фризера за готвене. Ако се налага овкусете със сол, но не забравяйте, че месото е предварително осолено при мариноването.
Ястието къкри на умерен огън още 1 час. Картофките са се сварили, месото се разпада, време е да го поднесем и да се насладим на божествения му вкус.
Поръсваме с пресен нарязан кервиз и сервираме, докато е топло. Поднасяме в порционни чинии част от месото, картофки и зеленчуци и част от вкусния бульон.
Божественото говеждо мариновано месо с кореноплодни е готово.
Съвет: Тази рецепта се приготвя от телешка плешка. Аз я промених с джолан. Но ако използвате месо, овкусете го по същият начин в марината и после затворете в плик за печене, направен от алуминиево фолио.
Пече се 2.40 минути на 200 градуса до зачервяване и хрупкавост на коричката. Невероятно телешко печено като основно, за сандвичи или за пълнен хляб с горчица за пикник. По желание можете да настържете хрян и да го поднесете смесен с оцет, като добавка.