Начин на приготвяне
В тиган месото се запържва, леко посолено. След това се долива топла вода и то се задушава до омекване.
В друг тиган се запържват, гъбите, лука, моркова и чушката, нарязани на едро. Оризът, измит и отцеден добре, заедно с нарязаният дребно домат се запържват за кратко. Прибавя се червеният пипер и част от бульона.
След две-три минути зеленчуковата смес се изсипва в гювеч. Прибавя се и месото. Добавя се сол на вкус, черен пипер и джоджен. Долива се още от бульона, като към ориза, той да бъде 3 към 1.
Ястието се разбърква хубаво и се слага да се пече във фурната на 180 градуса. Щом гювечът заври хубаво, фурната се изключва и когато бульонът се поеме от ориза, ястието е готово.