Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Бабини питки с типово брашно и извара

Бабини питки с типово брашно и извара

Бабини питки с типово брашно и извара
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Вкус, с който сме отрасли - бабините питки с типово брашно и извара"

Необходими Продукти

  • вода - 200 мл
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • мая - 20 г
  • захар - 2 с.л. равни
  • сол - 1 равна с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр. без 1 жълтък
  • брашно - 550 - 600 г типово
  • плънка
  • извара - 150 г
  • масло - 50 г меко
  • чубрица - 2 щипки
  • сусам - за поръсване
  • сол - на вкус
  • кашкавал - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В хладка вода се разбърква маята с захарта и две лъжици брашно, да стане кашичка и оставяме да бухне.

Сипва се в средата на брашното, добавят се яйцата, олиото, солта, киселото мляко и всичко се разбърква с вилица.

Загребва се от брашното и замесваме средно меко тесто. Оставя се да втаса 40-50 минути, за да удвои обема си. Разделя се на 2 части.

В купа смесваме меко масло и извара с щипка-две сол. Всяка част от тестото се разточва на правоъгълник, намазва се с пълнежа и отгоре поръсваме настърган кашкавал и ронена чубрица.

Навива се руло, така се оформя и второто руло. С нож се режат филии дебели по три пръста и нареждаме в тава върху хартия за печене.

Разбива се жълтък с малко прясно мляко и намазваме питката. Поръсва се със сусам и печем до зачервяване на умерена фурна на180 градуса. Сервираме топла с шарена сол.

Бабините питки с типово брашно и извара са много вкусни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: