Начин на приготвяне
В хладка вода се разбърква маята с захарта и две лъжици брашно, да стане кашичка и оставяме да бухне.
Сипва се в средата на брашното, добавят се яйцата, олиото, солта, киселото мляко и всичко се разбърква с вилица.
Загребва се от брашното и замесваме средно меко тесто. Оставя се да втаса 40-50 минути, за да удвои обема си. Разделя се на 2 части.
В купа смесваме меко масло и извара с щипка-две сол. Всяка част от тестото се разточва на правоъгълник, намазва се с пълнежа и отгоре поръсваме настърган кашкавал и ронена чубрица.
Навива се руло, така се оформя и второто руло. С нож се режат филии дебели по три пръста и нареждаме в тава върху хартия за печене.
Разбива се жълтък с малко прясно мляко и намазваме питката. Поръсва се със сусам и печем до зачервяване на умерена фурна на180 градуса. Сервираме топла с шарена сол.
Бабините питки с типово брашно и извара са много вкусни.