Красива питка с прясно и кисело мляко

26/06/2018
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф7664873080
"Една питка не ти ли идва отвътре да се снимаш с нея преди да я изядеш, хич не ни я хвалете "
Приготвяне28 мин.
Готвене35 мин.
Общо63 мин.
Порции7
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо870
  • Преглеждания за месеца23
  • Преглеждания за седмицата23
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в леко затопленото прясно мляко. Оставете на топло да шупне за 7-8 минутки.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете солта, зехтина и киселото мляко.

Когато маята шупне, прибавете и нея и замесете гладко еластично тесто поръсвайки си брашно, колкото е необходимо, докато спре да ви лепне по пръстите и плота.

Оставете тестото да втаса 1 час, като леко го намазните, за да не се образува коричка.

През това време си пригответе плънката.

Нарежете лука и чесъна и заедно с всички останали продукти пасирайте. Не е нужно сместа да става прекалено фина. От яйцето може да заделите малко от жълтъка за намазваме накрая.

След като тестото втаса, го разточете на леко набрашнен плот, придавайки му приблизително правоъгълна форма. Намажете равномерно с плънката и завийте на руло.

Нарежете на 7 равни части и двата края поставете в центъра на тавичка с диаметър около 27-28 см, предварително намазнена или покрита с хартия за печене.

Останалите части от рулото подредете отстрани на малко разстояние.

Оставете отново да удвои обема си за около 30 минути.

Намажете с разбития с малко вода жълтък и поръсете със семената.

Изпечете питката първоначално в загрята на 200 градуса фурна и след 5 минути намалете и допечете на 180 градуса до зачервяване - 25-30 минути.

Оставете да се охлади и сервирайте!

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар