Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и го смесете със сухата мая и захарта. Налейте водичката, леко затоплена, (до телесна температура) и зехтина.
Замесете гладко и еластично тесто, като постепенно в него вкарвате и солта. Това правим, за да се активира по-добре маята, а солта забавя този процес, ако се сложи наведнъж всичката в брашното.
Оформете тестото на топка и с остър нож направете ромбоидни прорези по повърхността ѝ.
Намазнете хубаво плика за печене от вътрешната страна и мушнете вътре оформеният хляб, позиционирайки го в средата. Затегнете хубаво торбичката в края и с пръсти повдигнете/издърпайте я отгоре, за да освободите пространство за хлебчето да бухва на воля.
Поставете във фурната директно и оставете да почине 20-30 минути, не повече.
След като измине това време, включете фурната на 200 градуса с вентилатор, както си е хлябът вътре - постепенното качване на температурата ще завърши от само себе си процеса на втасване.
Печете така 40 минути или докато видите, че хлябчето се е зачервило добре.
След като извадите от фурната, веднага извадете от торбичката и охладете върху решетка, преди да нарежете на вашата трапеза.
Това е най-лесният и бърз хляб, защото няма нужда от дълго месене и втасване.
Опитайте и споделете!
Коментари