Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Фантастичен домашен хляб в йена

Фантастичен домашен хляб в йена

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k21k24
Фантастичен домашен хляб в йена
Снимка: Мария Симова
1 / 5
21/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
1
"Правим го в йена, защото искаме да получим хрупкава коричка, което в този случай е гарантирано"

Необходими Продукти

  • брашно - 600 г
  • мая - 20 г прясна
  • вода - около 300 мл топла
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 20 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в купа, оформете кладенче и прибавете в него солта, захарта, олиото и размитата в топла вода прясна мая.

Замесете меко и не лепящо се по ръцете тесто, оставете го завито с фолио да удвои обема си. След което отново премесете и оставете за 30 минути да втаса.

През това време намажете леко йенска тенджера с малко олио и поръсете дъното и с брашно.

Оформете хляба на топка и я поставете в средата на тенджерата, направете разрези отгоре (може и без тях) и затворете капака на тенджерата.

Поставете я в предварително нагрята на 200 градуса фурна, печете за 30 минути с капак и допичате още 15 минути без капак.

Резултатът - хрупкава коричка и хляб, топящ се в устата!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: