Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Домашен хляб в йена

Домашен хляб в йена

Домашен хляб в йена
Снимка: Албена Асенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Трудно бихте устояли на хрупкавата коричка и меката вътрешност на този домашно приготвен хляб"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч.
  • суха мая - 7 грама
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л. с връх
  • вода - 1 ч.ч. топла
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете сухата мая с пресятото брашно, солта и захарта. Разбъркайте хубаво, за да се смесят добре съставките. Налейте чаша топла вода и замесете меко и гладко тесто.

Оформете го на топка и го намазнете (за да не хваща коричка). Покрийте с кърпа и оставете да втаса на топло до удвояване на обема. Прехвърлете тестото в йенска тенджера - дъното и стените й са покрити с хартия за печене.

Оставете хляба да втаса пак. След като бухне, напръскайте го с малко водичка и сложете капака. Сложете тенджерата в студена фурна, включете на 220 градуса и печете 20 минути.

След това намалете на 180 градуса, а във фурната сложете метална купичка с вода. Печете още 20-тина минути.

Извадете готовия хляб от фурната, напръскайте пак с малко вода и сложете капака. По този начин хлябът се задушава и става много мек и приятен.

Домашният хляб в йена е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Лесно и приятно приготвен домашен хляб. Чудесен резултат получих!
05.03.2021 12:46
1