Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Панагюрски тутманик

Панагюрски тутманик

КрасиКраси
Новак
231194986
Панагюрски тутманик
Снимка: Краси
2 / 4
11/03/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
4
"Днес ще ви зарадваме с един невероятен панагюрски тутманик с хрупкава коричка и много сирене"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 - 600 г
  • вода - 250 мл топла
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 20 мл в тестото
  • свинска мас - 80 мл, разтопена, за мазане на корите
  • масло - 20 г за мазане на корите
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 щ.
  • сирене - 200 г
  • мая - 7 г жива или /100 мл жива закваска/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От брашното, водата, маята, солта, захарта, яйцето и олиото се омесва средно меко тесто.

След втасване се разделя на 10 различни по големина топки. Всяка топка се разточва на малка кора, маже се с мазнина, ръси се със сирене и краищата се сгъват навътре.

Взема се втора топче, разточва се, маже се с мазнина, ръси се със сирене и в средата му се поставя първото топче с краищата на долу, сгъва се и така се процедира с всички топчета.

За целта топчетата трябва да са едно спрямо друго по-големи. Така готовият тутманик се поставя в тавичка, застлана с хартия за печене, отгоре се маже с мазнина.

През това време фурната е загрята на 220 грaдуса и се пече до готовност. Изкарва се, поръсва се с водичка и се покрива с памучна кърпа. И резултатът е тутманик с вкусна хрупкава коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Galia Gerginekova
Galia Gerginekova
Десетки пъти съм помагала на баба ми от Панагюрище да го прави този тутманик и за едно нещо съм абсолютно сигурна - прави се от невтасало тесто, т.е. няма мая, нито яйца, мас или захар.. Тестото се прави както Maria Mimi е обяснила и се слага само сирене и мазнина за плънка. Никакви хартии за печене. Труден е и Maria Mimi е права - не е за всеки, още по-малко пък начинаещ.

Аз като начинаещ бих се пробвала с описаната от Краси рецепта за тутманик (не Панагюрски очевидно) защото дори и нещо да се обърка поне ще е мекичък и ще има вкус на баница със сирене :-) Докато оригиналният Панагюрски да го докараш мек без мая си е направо изкуство ;-)
29.04.2017 01:03
3
Maria Mimi
Maria Mimi
Тестото за панагюрския тутманик е 1 кг брашно, 500 мл хладка вода и 1 ч.л. сол - няма други съставки. Останалото се прави така, както е описано в рецептата. Важното е топчетата да са не по-малко от 15 - 16 и да се сложи много мазнина. Пече се в намазнена тава, хартия за печене не се слага. Първоначално се слага в студена фурна, пече се на 200 градуса не по-малко от час.
Характерното на панагюрския тутманик е, че в тестото не се слага мая, а става пухкав и мек. Препоръчвам обаче на начинаещи да не опитват, има тънкости, които са важни и ако не се спазят, нищо няма да се получи
17.12.2016 17:28
5
Потребител#178673
Потребител#178673
Благодаря за рецептата. С малко продукти, а стана много сполучлив. Свърши за нула време :)
22.10.2016 21:32
2
Краси
Краси
Нонка,не твърдя,че рецептата е оригинална ;) Не съм я измислила аз,но към всяка рецепта променям или добавям нещо от мен,което означава,че вече не е оригинална ;) Важното е,че е вкусен и рецептата е много сполучлива,обогатена с други съставки.Не съм привърженичка на маята,за това го направих с квас.За мен няма значение как ще се нарича,важното е на мен да ми допадне :)
10.07.2016 13:22
5
4
1
Покажи всички подкоментари
Нонка
Нонка
Не се съмнявам, че рецептата е уникална, но тъй като съм точно от Панагюрище, уверевам ви, че в оригиналната рецепта за Панагюрски тутманик няма мая, някои от посочените съставките също ги няма като яйцето например. Оригиналната рецепта е с много малко съставки. Точно за това панагюрския тутманик е различен от останалите вариации, защото няма мая, иначе рецептата не е нищо по различно от все разпространения тутманик.
09.07.2016 19:09
8
3
Ani Petrova
Ani Petrova
Tozi koito e postavil tazi recepta tyk zashto nee obyasnil po dobre.
Mnogo pt receptite koito se postavyat v tozi sait ne sa dobre obaysneni. Kak se zgavat navatre korite??? Shto za obyasnenie! Ne moje li po gramotno da se obyasni. Po takava recepta ne bih opitala da napravya nishto s risk da izhvarlya vsichko v bokluka.
10.06.2016 05:27
1
7
1
Покажи всички подкоментари
Биляна Владова
Биляна Владова
този тутманик го правя редовна за закуска, но без свинската мас
14.04.2016 20:49
1
1
Илияна Димова
Илияна Димова
Добавих в любими , хубава рецепта !
12.03.2016 08:12
2
1
1
Покажи всички подкоментари