Моята капама

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7178k2k12k5
10/10/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
330 мин.
Общо
360 мин.
Порции
6
"Няма моя, няма твоя - традицията повелява, когато се приготвя такава вкусна капама, задължително да се поканят най-близките хора"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 3 бр. вратни пържоли
  • телешко месо - 300 г
  • пилешко месо - 3 бр. бутчета
  • кисело зеле - 1 зелка
  • сланина - 150 г
  • наденица - 2 бр. прясна луканкова
  • черен пипер
  • сол
  • червен пипер - 1 с.л.
  • кимион
  • дафинов лист - 3 бр.
  • вино - 1 ч.ч. червено
  • ориз - 1 ч.ч.
  • олио - 30 мл
  • черен пипер - 3 - 4 бр. зърна
  • бахар - 3 бр. зърна
  • зелева чорба - 1 ч.ч.
  • чесън - 3 скилидки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте ориза под течаща студена вода.

Намажете голям глинен съд или гювеч с олиото, нарежете сланината на тъни парчета и покрийте с тях дъното на съда.

Отделете 4 бр. листа от зелето, останалото нарежете на дребно.

Върху сланината сложете два листа, а върху тях разстелете малка част от зелето, половината от ориза, поръсете с подправите, сложете бахар зрънца и черен пипер и покрийте със свинските пържоли. Между тях сложете скилидките чесън, поръсете пак с подправите, останалия ориз и сложете нов пласт от зелето, наредете телешкото месо на парчета, подправете и покрийте отново със зеле.

Следват пилешките бутчета, върху и около тях сложете наденицата и завършете с останалото от нарязаното зеле.

Най-отгоре сложете останалите два листа зеле, сипете виното и зелевата чорба.

Покрийте с капака, сложете съда в студена фурна, пуснете на 200 градуса и запечете, докато заври за около 30 мин, след което намалете температурата на 100 градуса и печете 5-6 часа.

Преди сервиране капамата изсипете в голяма тава и разпределете съдържанието ѝ, като във всяка порция сложите от всички меса, зеле и ориз.

Бележки: Ако обичате кървавица, сложете вместо прясната луканкова наденица, а може да добавите пръжки и подправки по ваш избор.

Съдът обикновено се запечатва с тесто или се покрива с алуминиево фолио и тогава се слага капакът, аз не го направих и така си стана чудесна.

За автентична и традиционна рецепта на капама препоръчвам да посетите региона на Банско, където да се насладите на различните и начини на приготвяне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
519
41
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Не ми харесва съчетанието на месата
30.12.2023 20:07
Анонимен
Анонимен
100 градуса е абсурд... Освен ако не печеш 15 часа... Нещо куца тук. Попресилили сме се с бавнопеченето?...

От опит коментирам - току-що опитах след 6 часа на 100 градуса - не е сурово, но не е и готово... блудкаж някакъв. Нещо не е наред с тази рецепта...
24.02.2023 21:17
6
2
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Направих я по рецептата,с изключение на това че като завря я намалих на 150 градуса за 4 часа,стана наистина невероятна!?
28.12.2022 19:20
6
Анонимен
Анонимен
Това беше най-несполучливото ми ястие.
12.03.2022 17:15
3
3
Анонимен
Анонимен
Опитах да следвам вашата рецепта и за моя изненада и на моите гости след 8 часа сме гладни за нищо не става
31.12.2021 00:16
4
1
Eli Kapitanova
Eli Kapitanova
Всяка Коледа я правя така но всяко месо увивам в зеле и нареждам до изпълваме на гювечето,а най-отгоре слагам наденицата,но вино не слагам защото слагам от сока на зелето.Получава се много вкусно.
18.11.2019 18:12
8
2
Петя
Петя
Съблазнително изглежда -изкушава те да я направиш!
28.12.2018 18:34
2
1
Stefka Petkova
Stefka Petkova
Вкусно изглежда!
21.12.2018 14:21
4
3
Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Стана чудесна капама!Комбиацията от различни видове меса се допълва чудесно!
25.11.2018 02:20
8
2
Таня Арабаджийска
Таня Арабаджийска
Рецепти за капама има различни, аз също съм публикувала моя авторска рецепта, не е задължително да се прави точно както в Банско например. Това предложение много ми хареса!
27.02.2018 15:24
8
4
Потребител#202427
Потребител#202427
Стана страхотна капама! Малко с печенето се узорих, отиде 10 часа. Спазих предписаниета както е в рецептата, но явно фурната ми е слаба. Наложи се още два часа на 200 градуса. Чакането си заслужаваше.
02.12.2017 13:08
7
1
Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Бих дала и 10 точки за това ястие точно, защото е авторско. Какво би се получило, ако се използва и представя една и съща рецепта?!? Би ми било отегчително, особено както някои преписват дословно от книжките (които следователно нямат и снимки!!!), скучно! Креативността е талант и не на последно място е важен вкусът на семейството. Никога няма да приготвя ястие, по точната рецепта, ако любимите ми хора няма да опитат. Тук не работим по определен рецептурник, а предлагаме различни вариации и интерпретации, които разширяват и иноватират не само българската, но и интернационална кухня. Отърсете се от стериотипите и бъдете солидарни с идентичният вкус и кухнята на всеки участник!!! Поздрави!
29.11.2017 07:56
27
8
Йорданка Стоянова
Йорданка Стоянова
В капамата не се слага никога чесън ,червен пипер и зелева чорба,също и бахар.Ако трябва да бъда точна киселото зеле се изтисква и никаква вода,а това ,което ни предлагате прилича на нещо друго,но не и капама,както я правят в Банско.Също така се слага кървавица,а не това,което сте написали.
18.11.2016 16:37
30
33
4
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Другарки, мили, много рано извадихте новогодишните ястия.....ха,ха Днес се препичах още на слънце, не си помислям и за Нова година.
Чудна е! Точно така я обичам, отгоре да е препечена, само чесънчето ще го отстраня, хич не си падам по него, с една глава чесън изкарвам цялата зима.
Когато пуснат тема "Ястия за Нова година" ще те питам какво ще ни предложиш,.... мммда.
Гласувам високо! Браво!
PS аз обичам така да си се закачам с колежките, ти не би се разсърдила, нали..???
15.10.2016 22:32
16
6
1
Покажи всички подкоментари