Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Царевичен хляб-подкова

Царевичен хляб-подкова

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Царевичен хляб-подкова
Снимка: Албена Асенова
1 / 4
27/12/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Почти като в приказката за житената питка, трябва да оставите този хляб да почине, защото тогава е най-вкусен"

Необходими Продукти

  • царевично брашно - 200 г
  • брашно - 450 г бяло пшеничено
  • мая - 1/2 кубче
  • масло - 60 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се натрошава свежата мая и се посипва със захарта. Маята се залива с малко хладка вода и се разбърква. След като се разтвори се смесват 2-3 супени лъжици царевично и пшеничено брашно и се добавят към разтворената мая. Разбърква се и се оставя маята да се активира.

След като се е активирала маята лъжица по лъжица се добавя от двата вида брашно и размекнатото краве масло.

Добавя се по малко вода и се замесва гладко и еластично тесто. Оставя се на топло да втаса добре (докато удвои обема си) като се покрива с кърпа или стреч фолио. Втасалото тесто се премесва леко и се оформя като подкова.

Оставя се за повторно втасване за около 15 минути. По желание отгоре може да се поръси със семена или от самото царевично брашно. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 50 минути.

Готовият царевичен хляб се напръсква с вода и се увива в кърпа, след което се оставя да почива 20-30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Асенова
Албена Асенова
В случая не виждам от какво си недоволна.Това си е обикновен царевичен хляб и за мен ти се е получил чудесен.Аз много често готвя на око,изключвам сладкиши и торти,но при месенето водата и брашното са винаги на око.Аз не съм перфекционист и много често импровизирам.Не се смятам и за голям готвач. Този хляб го правеше моята баба и не го е правила с точни мерки.Разликата е,че моят е посипан с едро смляно царевично брашно.Снимките които правя,почти всички са обработвани допълнително с различни филтри,защото фотографията ми е друго,още по-голямо хоби.Хлябът ти,пак повтарям е чудесен,може би и по-хубав и от моя,като структура.Вече на вкус,ако не ти харесва това е друг въпрос.
29.12.2016 03:49
1
1
1
Покажи всички подкоментари
marcheva14
marcheva14
Рецептата е приятна, хубава е, но не ми е ясно колко вода се добавя. Винаги работя с грамаж или милилитри, така на око нещо не ми е ясно, "еластично тесто"...колко да е еластично..? Започвах да приготвям продуктите, а течността я няма....Това ме затруднява.
28.12.2016 00:35
1
1
2
Покажи всички подкоментари