И аз като съгражданката съм за кратките рецепти!Само че имам една идея за препичането на олиото.Запържете в него не филия хляб,а един средно голям морков,разрязан на четири.Така маринатата придобива много по-приятен аромат и вкус.Да ви е сладко! :)
06.09.2013 12:25
44
1
От Редактора
До Спас: Рецептите в сайта са потребителски или с други думи - хора като вас споделят с аудиторията своите рецепти, по възможност и снимки. "Откраднати рецепти" смислово съчетание, с което хора като вас масово боравят неправилно. Благодарим за забележката, рецептата е коригирана
13.08.2013 10:09
8
19
Спас
За пореден път виждам малоумна рецепта в този сайт. Хубаво е, че сте решили да го запълните с рецепти, но поне тези дето преписват да са минимално грамотни. Отдавна виждам, че в сайта има само откраднати рецепти, но поне предишните, които съм виждал, бяха написани грамотно. Ако не направите нещо с адекватността на сайта, ще се принудя да ви докладвам. А как, аз си знам.
07.08.2013 03:35
42
12
Иво Николаев
Съгласен с Таня. Не трябва да си от Варна, за да знаеш, че скумрията няма люспи. Нейната рецепта е истинската.
03.04.2013 16:58
16
4
Велка Петрова
Правя всякаква маринована риба,но винаги първо я слагам в силна саламура,която сменам няколко пъти - на 6ч,на 12ч и 12ч,Целта е да се изчисти добре от кръвта,след това се слага за 24ч в оцет,подсушава се и се нарежда в буркани с подправки пожелание -дафинов лист,черен пипер и бахар на зърна,залива се с препържено олио.Съхранявам я в хладилник 6 месеца.
26.03.2013 21:29
36
1
красимир николов
Варненката си е варненка. Аз я правя по същият начин, но без да препичам олиото. Тая далавера за пръв път я чувам.
17.11.2012 10:16
11
2
Tania
дълга и абсолютно излишна процедура. Първо скомрията намя люспи /не знам от кой град сте но аз съм варненка от както се помня и скумрия с люспи не съм виждала/. Рибата се изчиства и измива много добре от вътре от кръвта, нарязва се на парчета /кръгчета/ и се реди ред риба, ред морска сол. оставя се така притисната с чиния /както се варят сърми/ за 24 часа. след това се измива добре от солта и се слага отново в тенджера или друг съд без значение, като се залива с оцет, оставя се отново 24 часа. изважда се от оцета БЕЗ ДА СЕ МИЕ нарежда се в буркани, ред риба, черен пипер, бахар, дафинов лист /едно листче малко за целия бурган/ по желание се слага копър и така се нарежда плътно в буркана докато се напълни. Залива се с препечено студено олио /изпържва се до златисто една филия хляб в олиото това означава препечено/ затваря се и се държи на хладно /аз я държа в хладилник лятото/ и е готова за консумация след 10 дни. Опитайте до сега нямам отрицателни отзиви за тази рецепта я я правя от почти 20 години. По същата рецепта приготвям и сафрид само, че се слага цял изчиствам само главите и червата. Успех!
21.05.2012 23:43
44
6
2
Мими
А не е ли много солена така? Аз като теб я осолявам, но после изкисвам в студена вода, докато ми стане добре на вкус - сменям няколко пъти водата за 24 часа (понеже ми е много солено и се подувам ужасно много от солта - 3-4 кг вода нагоре качвам за 24 часа, ако ям скумрията както е по твоята рецепта). Чак след това в оцет. И никакво препържено или препечено олио! Суров зехтинец екстра върджин и това е. Не се задържа дълго - свършва "като топъл хляб".
Другият вариант е както е нарязана скумрийката (или някакво филенце, например херинга) заливам с прясно изцеден лимонов сок - да покрие добре рибата, и посолявам съвсем малко. Много лимони заминават, но си струва! Така става само за три часа готова за консумация и в лимоновия сок трае три-четири дена (но не бива да е речна риба, че в речните имало някакви тении, и трябва задължително да минат термично обработване!). Така приготвена, с лимонов сок, ѝ нарязвам много лук, смачкавам го с малко сол, добавям от замразените царевички (само ги размразявам, не ги варя), малко маслинки, зехтин, и по желание копър. Изпива много ракия.
П.С. От Русе съм :)
24.06.2014 18:05
12
1
владо
пържона4ално не казваш за запе4ено олио а после казваш 4е слагаш благодаря 4акам твоя отговор
Другият вариант е както е нарязана скумрийката (или някакво филенце, например херинга) заливам с прясно изцеден лимонов сок - да покрие добре рибата, и посолявам съвсем малко. Много лимони заминават, но си струва! Така става само за три часа готова за консумация и в лимоновия сок трае три-четири дена (но не бива да е речна риба, че в речните имало някакви тении, и трябва задължително да минат термично обработване!). Така приготвена, с лимонов сок, ѝ нарязвам много лук, смачкавам го с малко сол, добавям от замразените царевички (само ги размразявам, не ги варя), малко маслинки, зехтин, и по желание копър. Изпива много ракия.
П.С. От Русе съм :)