Начин на приготвяне
Царевицата се почиства от листата и косата. Външните по-стари листа се изхвърлят, а останалите се запазват. Кочаните, ако са по-дълги, могат да се разселят на половинки или да се оставят цели, стига да могат да се хванат легнали в тенджерата.
На дъното на тенджерата и върху кочаните се разпределят вътрешните листа и косата.
Налива се студена вода, колкото да покрие кочаните, херметическия капак на тенджерата се затваря и се вари 15 - 20 минути, след вдигане на налягането. Ако царевицата е по-зряла, варете 20 - 25 минути.
След като изключите колона и отместите тенджерата от него, изчакайте парата да спадне, за да отворите капака на тенджерата безопасно.
Може да консумирате топла или студена, поръсена със сол. По желание намажете горещата царевица с масло и поръсете с настърган пармезан.
Да ви е сладко!
Забележка: Не изхвърляте водата от варената царевица. Прецедете и я консумирайте охладена и по желание подсладена на вкус. Изключително полезна е, помага при заболявания на бъбреците и пикочните пътища, при възпаление на пикочния мехур (цистит), при нощно напикаване, засилва кръвта, подобрява кръвообращението и функцията на черния дроб.