Чабата с маслини и сушени домати

22/07/2018
"Хрупкава коричка и емблематичният Средиземноморски привкус "
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо836
  • Преглеждания за месеца39
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • брашно - 400 г + за обилно набрашняване на плота и поръсване
  • вода - 300 мл леко затоплена
  • сол - 1 с.л.
  • мая - 25 г. жива
  • захар - 1 ч.л. (по желание)
  • маслини - 6 - 8 бр. зелени, обезкостени
  • сушени домати - около 40 г хидратирани
  • босилек - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л. + още за намазняване на ръцете
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Пригответе кашичка от 100 г брашно, 100 мл от водата, маята и захарта. Оставете да шупне 5-7 минутки.

Препоръчително е да обработвате сместа за хляба с миксер с приставки за тесто, тъй като тестото за този хляб става силно лепкаво и рядко поради многото течност.

2. Към първото шупнало тесто налейте останалата вода и брашното със солта, пресявайки. Включете миксера да бърка 2 минути на скорост, подходяща за месене на тесто, след което го оставете да почине 10 минути. Повторете тази технология 3 пъти. (2 мин. месене, 10 мин. почивка.)

3. Оставете да втаса и удвои обема си и го изсипете на силно набрашнен плот, изстъргвайки с шпатула стените на купата, тъй като казахме - става много рядко.

4. Със обилно намазнени длани го сгънете, прихващайки краищата и сгъвайки към средата, подобно на плик. Следва почивка от 15 -20 минути и ново сгъване.

При последното, между пластовете, разпределете от пастата от сушени домати. Тя се приготвя, като доматите се накълцат на ситно и се смесват с малко зехтин и босилек.

Подредете отгоре маслинките, поръсете с брашно и прехвърлете в тавичка, покрита с хартия за печене. Няма нужда да се стараете да придадете правилна форма, тъй като този хляб е характерен именно със своята неправилна форма или леко правоъгълна заради сгъването във форма на плик. Оставете да удвои отново обема си.

5. Загрейте фурната до 250 градуса без вентилатор. На дъното й поставете огнеупорна купичка с вода, която да генерира пара.

Печете хляба 15 минути на тази температура, след което намалете на 160 градуса и включете вентилатора за още около 15 минути или до суха клечка и златиста коричка.

Охладете върху решетка преди да нарежете.

Рейтинг

5 8
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Vannq88
Vannq88
22.07.2018 15:43
Изглежда страхотно! Запазвам в любими и скоро ще се пробвам и аз. ;) БРАВО!!!
1
0
Йорданка Ковачева
Благодаря Ваня :) ;)
0
0
Йорданка Ковачева
Забравила съм да опиша, че сушените домати се кълцат на много ситно и се смесват с босилека и малко зехтин и така се получава един вид паста от сушени домати. Ако вашите не са хидратирани или мариновани в зехтин, оставете ги във вода, за да омекнат и тогава процедирайте. Извинявам се и благодаря :)
0
0