Свинска вратна пържола на тиган с италиански картофи на фурна

marcheva14marcheva14Мастър Шеф99071058951
27/07/2018
"Мечтата на всяка вратна пържола е да бъде приготвена точно по този начин, честна готварска "
Приготвяне15 мин.
Готвене4 мин.
Общо19 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
22 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо27 701
  • Преглеждания за месеца374
  • Преглеждания за седмицата61
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена22

Необходими Съставки

  • свински пържоли - 2 бр. вратни по 200 г всяка
  • зехтин - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л. на люспи
  • черен пипер - 1/2 ч.л. прясно смлян
  • италиански подправки - 3 - 4 щипки за грил
  • ГАРНИТУРА
  • картофи - 1 кг
  • зехтин - 2 с.л.
  • масло - 4 с.л.
  • риган - 1 ч.л. сух
  • босилек - 1 ч.л. сух
  • розмарин - 1 ч.л. сух
  • пеперончино - 1/2 ч.л.
  • сол - на люспи
  • вода - 50 мл
  • пармезан - настърган, по вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започва се от гарнитурата, за нея ще е необходимо повече време за печене във фурната.

Картофите се почистват от обелките, измиват се под течаща вода и се подсушават с домакинска хартия, нарязват се на големи кубчета или на дебели филии.

В купа се смесва разтопеното масло, зехтин и всички сухи подправки и водата. Разбърква се и всеки картоф се овалва в сместа. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене.

Поставят се във фурната на 200 градуса и се готвят до готовност.

При поднасяне се поръсват с настърган пармезан. Пармезанът го поднасям в купичка при сервиране и всеки сам преценява колко да си добави, по избор е.

Свинските пържоли от врат купувам във вакуум опаковка. Те са и охладени и след като се отвори пакетът, се оставят на стайна температура, за около 20-30 мин. Това е месо от специални животни, хранени и отглеждани по специален начин.

Вратната пържола се отличава със съвършена кръгла форма и съответната дебелина, последното е изключително важно за приготвянето на една хубава пържола.

Всяка пържола се намазва тънко само с по 1 с.л. зехтин. Оставят се настрана.

В купа се смесват подправките. Италианските подправки за грил са морска сол, смлян сушен домат, кафява захар, сух риган, сушен лук, сух босилек, сух чесън, чили, суха целина, смлян сусам, смлян синап и се поръсва с прясно смлян черен пипер, като се втриват с ръце.

Оставят се за около 10 мин.

Загрява се на висока температура тиган по избор и се поставят пържолите. Намалява се температурата от 9-та степен на 6 -та степен и се готвят за по 2 мин - Midium Rare, на страна /измерено време по часовник/. Посоляват се със сол на люспи.

Свалят се от тигана, оставят се за отпочинат за 3 до 5 мин и се сервират в компанията на печените картофи. Гарнитурата, разбира се, може и да е от зеленчуци, приготвени на грил-тиган.

Прилагам снимка и на вида на самите сурови вратни пържоли, те са с фина мрежа от леки мазнини в тях, която при печенето изчезва и се получава разкошна изпечена пържола.

Рейтинг

5 6
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Яница Николова
Супер!
0
0