Начин на приготвяне
Накълцайте копъра на ситно, ако е пресен. Смесете го със сусамовото олио, натрошеното кубче бульон и изстискайте няколко капки сок от лимона. С тази смес натъркайте хубаво рибните филета, покрийте със стреч фолио и приберете в хладилник за 30 минути.
Когато изтече половината от това време, се заемете с полентата, за да може всичко да е готово приблизително по едно и също време, тъй като при сервиране и рибата и полентата трябва да са топли.
Загрейте водата със две щипки сол и когато заври, сипете царевичния грис. Бъркайте и варете около 20 минути на тих до умерен огън, разбърквайки често.
През това време филетата от лаврак извадете от хладилника, след като вече са се мариновали, и ги завийте в алуминиево фолио. Поставете в умерена фурна (180-190 градуса) за 11 минутки или малко повече, ако са дебели. Може да ги приготвите и на пара за същото време.
Докато се готви рибата, прибавете към полентата около 1 с.л. настъргана кора от портокал (само оранжевата част) и 2 с.л. настъргана кора от лимона (само жълтата част). Изстискайте и прибавете и соковете им. Щом грисът ги поеме и се е сгъстил достатъчно, отстранете от огъня и сложете маслото на кубчета. Разбъркайте да се разтопи и посолете на вкус.
Разпределете полентата в чинии и отгоре положете рибата - по едно или две филета на порция, както желаете. Може да добавите към всяка порция и задушени или печени зеленчуци по избор.
Поднесете ястието топло.
Добър апетит!