Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Филе от лаврак върху цитрусова полента

Филе от лаврак върху цитрусова полента

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
21 мин.
Общо
36 мин.
Порции
2
"Това не е просто риба върху качамак, а невероятно гурме предложение, което на всяка цена трябва да опитате"

Необходими Продукти

  • лаврак - 4 бр. филета с кожа (около 400 г)
  • сусамово олио - 4 с.л.
  • копър - 2 стръка пресен или 1 с.л. сушен
  • рибен бульон - 1/2 кубче (може и цяло)
  • За полента
  • царевичен грис - 130 г
  • вода - 1 л
  • лимони - 1/2 бр.
  • портокали - 1/2 бр.
  • масло - 60 г
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте копъра на ситно, ако е пресен. Смесете го със сусамовото олио, натрошеното кубче бульон и изстискайте няколко капки сок от лимона. С тази смес натъркайте хубаво рибните филета, покрийте със стреч фолио и приберете в хладилник за 30 минути.

Когато изтече половината от това време, се заемете с полентата, за да може всичко да е готово приблизително по едно и също време, тъй като при сервиране и рибата и полентата трябва да са топли.

Загрейте водата със две щипки сол и когато заври, сипете царевичния грис. Бъркайте и варете около 20 минути на тих до умерен огън, разбърквайки често.

През това време филетата от лаврак извадете от хладилника, след като вече са се мариновали, и ги завийте в алуминиево фолио. Поставете в умерена фурна (180-190 градуса) за 11 минутки или малко повече, ако са дебели. Може да ги приготвите и на пара за същото време.

Докато се готви рибата, прибавете към полентата около 1 с.л. настъргана кора от портокал (само оранжевата част) и 2 с.л. настъргана кора от лимона (само жълтата част). Изстискайте и прибавете и соковете им. Щом грисът ги поеме и се е сгъстил достатъчно, отстранете от огъня и сложете маслото на кубчета. Разбъркайте да се разтопи и посолете на вкус.

Разпределете полентата в чинии и отгоре положете рибата - по едно или две филета на порция, както желаете. Може да добавите към всяка порция и задушени или печени зеленчуци по избор.

Поднесете ястието топло.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: