Начин на приготвяне
Патешките фенери се нарязват на половина и се поставят да се сварят - най-добре в тенджера под налягане, за около час и половина.
След това месото по тях се обира и по-едрите парчета се нарязват. В тиган се запържват най-напред нарязаните лук, след него, чушката, моркова и тиквичката.
Когато зеленчуците се задушат се добавя месото, а след него и оризът.
Сместа се разбърква хубаво за 1-2 минути, добавят се червеният и черният пипер и нарязаният домат. Посолява се.
Добавят се 3 чаши от бульона на сварените патешки фенери и ястието се прехвърля във фурната, включена предварително на 200 градуса. Щом ястието заври хубаво, фурната се изключва.
След 10-15 минути оризът на фурна може да се поднесе със салата според сезона.
Патешките фенери с ориз на фурна са готови.