Празнична питка за юбилей

12/08/2018
"Годините нямат значение, само хората, които ви обичат и онези, които са дошли да отпразнувате заедно всеки юбилей "
Приготвяне60 мин.
Готвене50 мин.
Общо110 мин.
Порции16
Сготви+1 точки
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 699
  • Преглеждания за месеца38
  • Преглеждания за седмицата1
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се натрошава в хладка вода с 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно се разбърква на кашичка. Оставя се да бухне, сипваме в средата на брашното. Добавят се останалите продукти и замесваме средно меко тесто, да не лепне. Оставя се да втаса 1 час, докато удвой обема си.

Разделя се на две части, като едната е по-голяма от другата. Голямото топче разделяме на три части и всяка се точи на кръгла кора, намазва се с олио и нареждаме една върху друга. С пръсти се разстила на по-голям кръг с диаметър на тавата 30 см.

Нарязва се на 8 триъгълника. Всеки се навива на рулце и нареждаме върху хартия за печене по стените на тавата с връхчето навън. От втората част се късат две малки топки, едната за средата, втората се точи на малка кръгла кора и нарязваме на триъгълници с разрез в средата.

Промушва се връхчето и оформяме 8 малки листенца. Останалото тесто оформяме на топчета, нареждат се като среден ред, между тях поставяме листенца и топчето в средата.

Оставя се да почине 20 минути, намазваме с разбит жълтък с олио и прясно мляко. Поръсваме семена.

От бялото тесто се изрязват цветенца, листенца и цифрата за годините, която се поставя върху топчето в средата.

Печем в загрята фурна 170°C за 30 минути, после се покрива с хартия за печене, която е леко напръскана с вода, и печем до готовност като температурата се намаля на 160°C.

Изважда се върху решетка и намазваме с масло. Покрива се с кърпа после се премества на поднос и е готова за поднасяне!

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар