Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Борш»Вкусен борш с месо

Вкусен борш с месо

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Вкусен борш с месо4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
260 мин.
Порции
6
"Добър апетит с този вкусен борш с месце"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 600 - 700 г (с кост) или телешко
  • вода - 3 л
  • зеле - 300 г
  • картофи - 2 - 3 бр.
  • червено цвекло - 1 бр.
  • лук - 3 глави кромид
  • моркови - 3 бр.
  • чушки - 1 бр.
  • домати - 2 бр.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • магданоз - 1/2 връзка
  • копър - 1/2 връзка
  • сол
  • черен пипер
  • осолена сланина - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измитото месо се слага в тенджера, залива се с 3 литра студена вода и на силен огън се довежда до кипене.

С решетъчна лъжица се обира и изхвърля образувалата се пяна и се добавя разрязаната на 4 една глава лук и морков. Температурата на котлона се намалява, така че бульонът едва да къкри.

Месото се вари 2-3 часа, докато не започне да се отделя от кокалите. Когато месото е сварено, бульонът се посолява, а лукът и морковът се изхвърлят.

Месото се изважда, обезкостява се и се нарязва на порционни парчета. Бульонът се прецежда и се прехвърля в чиста тенджера (остава около 2 литра бульон). Слага се обратно на котлона да заври.

Картофите се обелват и нарязват на тънки пръчици. Изчистеното зеле се нарязва на ивици.

В прецедения и кипящ бульон, заедно с нарязаното месо, се слагат нарязаните картофи и след 15–20 минути, когато почти са сварени, се добавя зелето и се вари още 5-6 минути.

За запръжка:

Цвеклото се измива хубаво и се нарязва на тънки пръчици. Останалите два моркова се нарязват на кубчета.

Двете глави кромид лук се нарязват на ситно. Чушката се почиства от семките и се нарязва на тънки ивички.

Обелените домати се режат на кубчета. Магданозът и копърът се измиват и нарязват на ситно.

В тиган се налива 30 мл олио и след като се загрее, се добавят 30 г краве масло. След като се загрее достатъчно мазнината, се слага червеното цвекло, запържва се 4 минути и се добавя лукът.

След няколко минути се добавят и морковите – запържват се до златисто. Добавя се чушката и след 2 - 3 минути доматите и доматеното пюре. След още 2 - 3 минути се налива чаша бульон, посолява се на вкус и се задушава за десетина минути.

По желание в запръжката може да се добави малко захар и лимонов сок. След като картофите и зелето са готови, готовата запръжка се изсипва в тенджерата и боршът се вари на слаб огън още 5 минути. Сваля се от котлона и се добавят наситнените магданоз и копър.

На вкус боршът се доосолява, добавя се смлян черен пипер и пресованите скилидки чесън.

По желание чесънът може да се счука в хаванче с парче, нарязана на ситно, осолена сланина и да се добави в борша.

Добре е боршът да почине 2 часа, преди да бъде сервиран. Сервира се с лъжица заквасена сметана.

Вкусният борш с месо е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: