Начин на приготвяне
За приготвяне на тестото смесете маята и желатина в купичка с вода, за да се разтворят. Разбъркайте и оставете сместа на стайна температура, докато се активира маята. Когато това стане, добавете в купата 2 с.л. зехтин, яйцето, щипка сол, 150 г от брашното и започнете да месите с ръце. Омесете с останалото количество брашно.
Покрийте с прозрачно фолио готовото тесто и приберете в хладилник за половин час. Охладеното тестото разтеглете с ръце с размерите и формата на съда, в който ще печете пицата. Поставете го в тавичката, покрита с лист хартия за печене.
Намажете блата със сметаната, подредете отгоре смокините, нарязани на филийки. Полейте с малко зехтин пицата и печете в предварително загрята на 180° C фурна, първо само отдолу за 15 минути, а после само отгоре за още 15.
Готовата пица поръсете с натрошено краве сирене. Подредете парчетата прошуто и гарнирайте със свежата рукола. За финал залейте с петмеза от червено цвекло и сервирайте.