Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб в хлебопекарна»Хляб с Квас в Хлебопекарна

Хляб с Квас в Хлебопекарна

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Хляб с Квас в Хлебопекарна2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.

Необходими Продукти

  • Захващане на квас
  • брашно - 1/2 ч.ч., пълнозърнесто
  • вода - 1/2 ч.ч., изворна или преварена
  • За кваса
  • брашно - 1 ч.ч. бяло
  • вода - 1 ч.ч.
  • сол - 1 щипка
  • квас - 5 - 6 лъжици готов
  • За хляба
  • вода - 300 мл хладка
  • брашно - 600 г бяло
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, захващаме квасa, като в буркан се слага пълнозърнестото брашно и водата, прибавя се щипка захар. Покрива се с капачка неплътно или марля. Поставя се на топло място и всеки ден сутрин, обед и вечер се добавят по 1 супена лъжица брашно.

Около 6-7 ден се появяват мехурчета, ако е течно се добавя брашно, ако е твърдо, се добавя вода. Може да се съхранява в бурканче в хладилника.

Ако вече имаме квас, за да го събудим, не е необходимо да се чака седмица , а около 1 ден, като се добавя лъжица вода и брашно.

Готовият квас може да се използва вместо мая в рецептите. За хляба в хлебопекарната е необходимо няколко лъжици от готовия квас да се смесят с чаена чаша вода и чаена чаша брашно и щипка сол.

Трябва да протече ферментация, която е 12 часа. Например това се прави вечерта, за да е готов хлябът на обяд, т.e. 12 часа ще втасва и 3.20 часа е програмата за печене на пекарната. От девет вечерта, ако се започне, първото втасване ще приключи в девет сутринта и второто втасване ще е в пекарната.

Замесената каша с готовия квас се покрива с кърпа и оставя да ферментира. Появяват се балончета и има леко кисел аромат. В съда на пекарната се поставя водата и пресятото брашно за хляба, една щипка сол и втасалият квас. Пекарната се включва на програма за основен бял хляб, която е около 3 часа и 20 минути, ако има нужда, се прибавят няколко лъжици брашно, в случай че се маже под бъркалките.

След като се изпече, се слага на решетка да се охлади.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Така е написано, че нищо не може да разбереш.

Кога, кое се слага....

1. Приготвям купичка с 1чч вода и брашно, щипка сол и (? няколко) 3-4-5-6-8 лъжици квас

2. Колко време горе долу ще трябва да станат балончета и кисел аромат?

3. Слагам в хлебопекарната и какво ..? Слагам брашно, вода и квас и почвам да пека ли? Кое втасва 12 часа кваса или всичко заедно?

Нищо не разбрах, съжалявам че се захванах с тази рецепта... сега посредата не знам какво да правя.
29.09.2023 22:08
3
Анонимен
Анонимен
Пълни глупости,събуждам от вечерта кваса и сутринта замесвам хляба в хлебопекарната,втасва три часа следва второ замесване и пак втасване около час и половина и печем и хляба става страхотен
02.10.2021 11:04
2
Sunny Petkova
Sunny Petkova
Никаква мазнина ли не се слага в пекарката?
29.03.2020 09:54