Начин на приготвяне
Първо, захващаме квасa, като в буркан се слага пълнозърнестото брашно и водата, прибавя се щипка захар. Покрива се с капачка неплътно или марля. Поставя се на топло място и всеки ден сутрин, обед и вечер се добавят по 1 супена лъжица брашно.
Около 6-7 ден се появяват мехурчета, ако е течно се добавя брашно, ако е твърдо, се добавя вода. Може да се съхранява в бурканче в хладилника.
Ако вече имаме квас, за да го събудим, не е необходимо да се чака седмица , а около 1 ден, като се добавя лъжица вода и брашно.
Готовият квас може да се използва вместо мая в рецептите. За хляба в хлебопекарната е необходимо няколко лъжици от готовия квас да се смесят с чаена чаша вода и чаена чаша брашно и щипка сол.
Трябва да протече ферментация, която е 12 часа. Например това се прави вечерта, за да е готов хлябът на обяд, т.e. 12 часа ще втасва и 3.20 часа е програмата за печене на пекарната. От девет вечерта, ако се започне, първото втасване ще приключи в девет сутринта и второто втасване ще е в пекарната.
Замесената каша с готовия квас се покрива с кърпа и оставя да ферментира. Появяват се балончета и има леко кисел аромат. В съда на пекарната се поставя водата и пресятото брашно за хляба, една щипка сол и втасалият квас. Пекарната се включва на програма за основен бял хляб, която е около 3 часа и 20 минути, ако има нужда, се прибавят няколко лъжици брашно, в случай че се маже под бъркалките.
След като се изпече, се слага на решетка да се охлади.
Коментари
Кога, кое се слага....
1. Приготвям купичка с 1чч вода и брашно, щипка сол и (? няколко) 3-4-5-6-8 лъжици квас
2. Колко време горе долу ще трябва да станат балончета и кисел аромат?
3. Слагам в хлебопекарната и какво ..? Слагам брашно, вода и квас и почвам да пека ли? Кое втасва 12 часа кваса или всичко заедно?
Нищо не разбрах, съжалявам че се захванах с тази рецепта... сега посредата не знам какво да правя.