Начин на приготвяне
Изберете здрави, ненатъртени чушлета. Моите се случиха доста пикантни, а ако вашите не са, може да добавите по една средна люта чушка на буркан и 5-6 зърна черен пипер.
Измийте чушлетата, подрежете им дръжките, за да не са много дълги, надупчете ги на няколко места с игла и ги наредете в чисти буркани.
Пригответе саламура от водата, оцета, солта и захарта. Разбъркайте съставките до пълното разтваряне на солта и захарта.
С готовата саламура залейте чушлетата малко под ръба на гърлото на буркана. Бурканите се затварят с предварително изварените винтови капачки.
Прехвърлят се в тенджера с постлана на дъното дебела кърпа. Заливат се със студена вода, която трябва да покрива 2-3 пръста над капачките.
След като водата заври под ключ, се засичат десетина минути и бурканите се изважда с щипка от врящата вода.
Обръщат се с капачката надолу.
След като изстинат, се прибират на тъмно и хладно място.
Туршията чери чушлета е готова.