Вкусен боб в гювеч

24/11/2018
"Пригответе си голееееми купи, защото няма да повярвате колко вкусен става класическият боб в гювеч "
Приготвяне20 мин.
Готвене120 мин.
Общо140 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
23 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо171 453
  • Преглеждания за месеца9540
  • Преглеждания за седмицата4125
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена23

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива и залива със студена вода. Така се кисне за около шест часа. След това водата се излива, налива се нова и се прибавя една чаена лъжичка сода.

Щом водата заври водата отново се изхвърля, а бобът се измива и прехвърля в глинен гювеч.

Към него се прибавят нарязаните на ситно лук, морков и чушка. Скилидките чесън се слагат цели.

Доматите се нарязват на дребно или пасират и също отиват в гювеча. Прибавят се подправките - червен пипер, джоджен, листа целина и калоферче.

За пикантност може да се сложи люта чушка. Налива се олио и вода, гювечът се похлупва и слага в студена фурна.

Бобът в гювеч се пече първия половин час на 220 градуса, след което температурата се намалява на 180 градуса. Малко преди готовност се прибавя сол на вкус.

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Mitiata
Mitiata
05.12.2019 01:06
Спазих напълно рецептата, добре е описана и боба стана изключително мек и приятен на вкус. Бих сложил малко повече джоден, иначе много балансиран вкус се получи.
0
0
Eli Kapitanova
Eli Kapitanova
11.10.2019 21:25
От години го варя в гювече но го слагам вечер към 11 часа на най слабата фурна и до сутринта става на мозък.
2
0
Геновева
Геновева
10.01.2019 11:15
Много вкусен става боба в глинен съд.
8
0